Hrvatska tehnološka udruga tek je osnovana, a već zanima Facebook i Google

Hrvatska tehnološka udruga tek je osnovana, a već zanima Facebook i Google

Glavni cilj udruge CroAI da se Hrvatska brendira kao europska destinacija za razvoj human centric AI tehnologija, pišu novinari portala poslovni.hr.

Facebook i Google pokazali su interes za novom hrvatskom IT udrugom CroAI-jem.

Udruženje, koje je u startu okupilo tridesetak domaćih tvrtki koje se bave razvojem rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji, u četvrtak je u Zagrebu predstavilo svoj ambiciozan cilj: CroAI želi da se Hrvatska brendira kao država za human centric AI na sličan način na koji se Slovenija pozicionirala kao idealna lokacija za razvoj blockchain tvrtki.

Human centric AI je princip razvoja i primjene umjetne inteligencije tako da ta nova tehnologija služi boljitku čovjeka i društva, primjerice, kroz pametne alate, odnosno digitalne asistente.

To se poklapa i s planom Europske komisije, koja je upravo objavila radnu verziju buduće EU regulative za umjetnu inteligenciju, a s kojom Unija želi potaknuti rast ulaganja u AI s 3,2 milijarde eura u 2016. na prosječno 20 milijardi eura godišnje u ovom desetljeću.

Mislav Malenica, predsjednik udruge CroAI i osnivač tvrtke Mindsmiths, kaže da će promovirati uspješne hrvatske AI priče u Hrvatskoj i Bruxellesu. “Tu tražimo partnere koji mogu doprinijeti tim događanjima. Facebook, Google, ali i mnogi drugi tu mogu pomoći i zainteresirani su za to. Prve zajedničke projekte ćemo otkriti uskoro”, kaže Malenica.


Ostatak članka pročitajte na: poslovni.hr

Petak, 21.02.2020.