Hrvatska pošta dovoljno snažan partner i za Amazonovu dostavu u široj regiji

Hrvatska pošta dovoljno snažan partner i za Amazonovu dostavu u široj regiji

Do 2020. promet Hrvatske pošte u prosjeku je rastao 15 do 20% godišnje, ali s lockdownom je skočio za 30%. Slične trendova bilježe i druge javne poštanske službe u zemljama Europske unije, piše Poslovni dnevnik.

Pošte razdvojile poslovanje

Iako globalno na tržištu postoji niz drugih dostavnih tvrtki, poput DHL-a, FedEx-a, UPS-a, GLS-a, DPD-a, a u novije vrijeme tu su i platforme kao što su Uber, Wolt, Glovo i drugi, u datoj situaciji ponovno su na važnosti dobile nacionalne pošte. Gotovo sve takve pošte, uključujući i HP, razdvojile svoje poslovanje s profitabilnim paketnim dostavama od onih iz domene obvezne javne usluge. Činjenica je da one svojom veličinom, investicijskim kapitalom, organizacijom, a u pravilu i državnim zaleđem, mogu biti pouzdan partner velikim igračima kakav je Amazon.

Dokaz za to je upravo i Hrvatska pošta koja je prije 10-ak dana i službeno postala Amazonov partner u ovom dijelu svijeta. O detaljima nitko ne želi govoriti, samu Hrvatsku poštu obvezuju strogi ugovori o povjerljivosti, a Amazon jednostavno ima takvu politiku zatvorenosti ponukan optužbama za izrabljivanje svojih radnika u SAD-u i Europi.

No, činjenica je da se od ovog mjeseca paketi narudžbi preko Amazona, a i ne samo od njega, obrađuju u novom sortnom centru HP-a u Velikoj Gorici te od tamo isporučuju kupcima. Nagađa se da je upravo novo logističko središte Pošte bilo glavni magnet za ulazak Amazona u HP. Sortirnica je otvorena u rujnu prošle godine, a vjeruje se da je čitav projekt bio ubrzan za pola godine upravo zbog interesa Amazona. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 350 milijuna kuna, u kompleksu radi više od 1500 radnika – sortirnica, poštanska logistika, paketna logistika, prijevoz i vozni park, IT i podatkovni centar, podrška poslovanju.

Visoko regalno skladište ima kapacitet 8000 paletnih mjesta te je ukupne nosivosti 6400 tona. Kapacitet stroja za automatsku razradu paketa je 15.000 pošiljaka na sat, mase paketa od 100 grama do 30 kilograma. Ukratko, radi se o najvećoj investiciji u povijesti HP-a, a kompleks je ujedno i postao novo sjedište pa će se tako ubuduće iz Velike Gorice raznositi pošta u sve ostale krajeve Hrvatske.

Povezivanje sa željeznicom

Štoviše, iako su službeni detalji tajna, novinari Poslovnog dnevnika doznali su da će ovaj distribucijski centar HP-a postati i središte Amazonove dostave za širu regiju – neslužbeno se govori o Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, ali i o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, a neki izvori nam tvrde da se u ovom projektu čak radi i o širenju Hrvatske pošte još na Sloveniju, Grčku i Cipar.


Izvor: Poslovni dnevnik 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 27.11.2020.