Hrvatska općina od tisuću stanovnika u kojoj nema nezaposlenih i povukla je 18 milijuna kuna iz EU fondova

Hrvatska općina od tisuću stanovnika u kojoj nema nezaposlenih i povukla je 18 milijuna kuna iz EU fondova

Uspjeli su u posljednje dvije godine u svoj kraj privući gotovo 18 milijuna kuna europskog novca

Od 428 općina u Hrvatskoj, šampion u povlačenju europskog novca iz Fonda za ruralni razvoj je Promina. Ima tisuću stanovnika i samo četiri zaposlena djelatnika u Općini. No uspjeli su u posljednje dvije godine u prominski kraj privući gotovo 18 milijuna kuna. Kažu da su spremni dočekali natječaje, pa im sada cijelo mjesto izgleda kao gradilište.

Nekadašnja područna škola u Promini pretvara se u Kulturni dom, no obnove zgrade ne bi bilo bez europskog novca. Zahvaljujući Europi s gotovo sedam milijuna kuna gradit će se i vrtić, pa ni oni najmlađi više neće biti podstanari u Osnovnoj školi, piše Dnevnik.hr

Svaki novi projekt pozdravljaju i mještani. Iako, kaže Marinko Dizdar iz Oklaja, nedostaje malo više posla.

No načelnik općine Promina Tihomir Budanko kaže da ni s tim nemaju problema jer u općini, kaže, nezaposlenih nema. Tvrdi da ih neće biti ni ubuduće jer je u pripremi 20-ak projekata.

Turizam ne stagnira, a starine se mahom obnavljaju. Po mir i tišinu u Oklaj se dolazi 180 dana godišnje. Raspameti ih i blizina Nacionalnog parka Krka, što im je, tvrde u Općini, dodatan vjetar u leđa i razlog da još dublje ''zagrabe'' u europsku blagajnu.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s Dnevnik.hr

Četvrtak, 17.10.2019. / dnevnik.hr