Hrvatska može biti Estonija: Bolji inženjeri od Nijemaca i prodavači od Amera

Hrvatska može biti Estonija: Bolji inženjeri od Nijemaca i prodavači od Amera

Roboti hrvatske tvrtke Gideon Brothers donose novu vrstu napredne vizualne percepcije, a dizajnirani su za sigurnu navigaciju oko ljudi, opreme i ostalih strojeva, piše novac.jutarnji.hr.

Njihov sustav je najnapredniji u Europi i roboti se koriste u logistici i proizvodnji. Njezin suosnivač i glavni direktor za rast Milan Račić godinama je živio i radio u Kanadi, SAD-u, Njemačkoj… Danas je uvjeren da Hrvatska, bez obzira na to što po broju stanovnika spada u male države, može postati jedan od svjetskih lidera u IT-industriji.

Kao primjer navodi Estoniju koja je sa svojih 1,3 milijuna stanovnika daleko manja od Hrvatske. “Koja je razlika između Hrvatske i Estonije?” pita nas Račić pa odmah daje odgovor: “Skype.” Smislili su ga Estonci i postigao je ogroman uspjeh, što je, ističe on, korjenito promijenilo cijelu državu jer se Estoncima podiglo samopouzdanje kojeg i Hrvatima često nedostaje. Hrvati trebaju početi vjerovati da svojim inovativnim proizvodima mogu pokoriti svijet. 

“Prvi investitor Bolta, odnosno nekadašnjeg Taxifya, također je jedan od ranih investitora u Gideon Brothers. Je li takvo nešto moguće i u Hrvatskoj? Apsolutno da. Imamo u Hrvatskoj odlične inženjere, a tržište je globalno. U biti, da uspijete, morate biti bolji Nijemci od Nijemaca, i bolji Amerikanci od Amerikanaca. To jest bolji u inženjerstvu i proizvodnji od Nijemaca i bolji u prodaji i marketingu od Amerikanaca.”, kaže Račić.

“Nama su se prije nekoliko godina mnogi čudili kada smo govorili da ćemo u Hrvatskoj proizvoditi robote, a neki dan sam se vratio iz Njemačke gdje sam se uvjerio kako tamo danas mnogi znaju za nas, da smo postali prepoznatljivi po proizvodnji robota. IT-industrija u idućem će desetljeću svakako biti jedan od stupova hrvatske ekonomije.”, govori Račić.

“Vlada za to ne treba nikome dati veliki novac, nego samo pustiti kreativne ljude da stvaraju ono u čemu su najbolji. Projekt Gideon Brothers trenutno imam više od 70 zaposlenih, a radimo na ovom projektu samo dvije i pol godine. Ako nastavimo ovim tempom bit će nas u narednim godinama i nekoliko stotina. Svi zaposleni su Hrvati. Neki su se vratili iz inozemstva, Amerike i Švicarske.


Ostatak članka pročitajte na: novac.jutarnji.hr

Petak, 27.12.2019.