Hrvatska među zemljama EU s najsnažnijim oporavkom prometa u maloprodaji

Hrvatska među zemljama EU s najsnažnijim oporavkom prometa u maloprodaji

Izvješće Eurostata pokazuje da je Hrvatska u svibnju bila među zemljama EU-a s najsnažnijim oporavkom prometa u maloprodaji, znatno iznad europskog prosjeka, odražavajući utjecaj ublažavanja mjera suzbijanja pandemije koronavirusa

Sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji EU-a u svibnju je porastao 16,4 posto u odnosu na travanj kada je prema revidiranim podacima rezultatima pao 11,4 posto. U eurozoni je promet na mjesečnoj razini porastao 17,8 posto, nakon revidiranog 12,1-postotnog pada u travnju.

Podaci odražavaju postupno ublažavanje mjera kojima vlade nastoje suzbiti širenje koronavirusa, pri čemu u Eurostatu posebno izdvajaju više nego udvostručeni promet u trgovinama tekstila, odjeće i obuće.

Snažno je porastao i promet na benzinskim postajama, za 31,9 u EU te za 38,4 posto u eurozoni.

Najskromniji rast prometa zabilježen je u maloprodaji hrane, pića i duhana, za 2,1 posto u EU odnosno 2,2 posto u eurozoni.

Sve su zemlje EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao bilježile rast prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini, uz izuzetak Bugarske gdje je stagnirao. Najviše je poskočio u Luksemburgu, za 28,6 posto. Slijede Francuska s 25,6 posto te Austrija s 23,3 posto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji u svibnju porastao 21,4 posto u odnosu na travanj kada je potonuo 20,6 posto.

Članak u cijelosti pročitajte na novac.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 06.07.2020. / novac.jutarnji.hr