Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim godišnjim rastom industrijske proizvodnje u listopadu

Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim godišnjim rastom industrijske proizvodnje u listopadu

Među zemljama s najvećim godišnjim porastom proizvodnje u listopadu izdvojena je i Hrvatska u kojoj je proizvodnja porasla 2,8 posto. U rujnu je pak pala za 1,1 posto.

Industrijska proizvodnja u EU-u i eurozoni u listopadu je na godišnjoj razini pala, no Hrvatska je istaknuta među zemljama s najvećim rastom proizvodnje na godišnjoj razini u EU-u, izvijestio je u ponedjeljak europski statistički ured Eurostat.

U 27-članoj Europskoj uniji industrijska proizvodnja u listopadu je na godišnjoj razini pala 3,1 posto, nakon revidiranog 5,5-postotnog pada u mjesecu ranije. U eurozoni je pala 3,8 posto, nakon revidiranog pada od 6,3 posto u rujnu. Najviše je u oba područja pala proizvodnja kapitalnih dobara, za 7,1 posto u EU-u te za 8,2 posto u euro-zoni.

Najbolji je pak rezultat i u EU i u eurozoni bilježio sektor proizvodnje trajnih potrošačkih dobara, za 2,3 odnosno 0,3 posto.

Daleko najveći pad proizvodnje bilježila je u listopadu Irska, za 15,5 posto. Slijedi Danska s padom od 9,2 posto te Francuska s padom od 4,3 posto. Najveći rast proizvodnje na godišnjoj razini u listopadu je imala Belgija s 5,4 posto, a slijedi Poljska s 3,4 posto.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen iz Večernjeg lista.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 14.12.2020. / www.vecernji.hr