Hrvatska je najbolja u EU: U prvom kvartalu imali smo najveći rast BDP-a

Hrvatska je najbolja u EU: U prvom kvartalu imali smo najveći rast BDP-a

Hrvatsko gospodarstvo je u prvom kvartalu 2019.godine ostvarilo najvišu stopu rasta među zemljama Europske unije (EU). Pokazalo je tako izvješće Eurostata u četvrtak.

bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 1,8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada su aktivnosti porasle samo 0,2 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće. Među zemljama EU-a izraženiji rast na kvartalnoj razini ostvarile su još Mađarska i Poljska, po stopi od po 1,5 posto.

Pad BDP-a zabilježen je samo u Latviji, za 0,1 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Irsku, Luksemburg i Maltu. U procjenama iz svibnja nisu bili raspoloživi podaci za osam zemalja, uključujući Hrvatsku.

Na razini 28-članog EU-a, rast sezonski prilagođenog BDP-a u prvom je kvartalu u odnosu na prethodna tri mjeseca ubrzao na 0,5 posto, s 0,3 posto u zadnjem tromjesečju 2018., u skladu s procjenom Eurostata, objavljenom sredinom svibnja.

U eurozoni je stopa rasta na kvartalnoj razini udvostručena, na 0,4 posto, potvrdio je Eurostat u najnovijem izvješću. Najveći je udio u rastu BDP-a u EU u prvom ovogodišnjem tromjesečju imala potrošnja kućanstava, od 0,3 postotna boda. Slijede bruto ulaganja u fiksni kapital s udjelom od 0,2 postotna boda, dok je doprinos vanjskotrgovinske razmjene bio negativan, navode u Eurostatu.

U eurozoni su potrošnja kućanstava i bruto ulaganja u fiksni kapital bili izjednačeni u doprinosu rastu, s udjelom od po 0,3 postotna boda. Doprinos vanjskotrgovinske razmjene bio je pozitivan, konstatiraju europski statističari.

Hrvatska je u prvom ovogodišnjem kvartalu ostvarila rast BDP-a od 3,9 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. U zadnjem tromjesečju 2018. rast je iznosio 2,5 posto. Negativnu stopu imala je samo Italija, gdje su aktivnosti na godišnjoj razini smanjene za 0,1 posto, nakon stagnacije u prethodna tri mjeseca.


Cijeli članak dostupan na: novac.jutarnji.hr

Petak, 07.06.2019.