HNB prelomio: U Hrvatskoj se na Revolut ne može isplatiti plaća

HNB prelomio: U Hrvatskoj se na Revolut ne može isplatiti plaća

Možda se ne može primati plaća, ali je depozit kod Revolut Banka osiguran do iznosa od 100 tisuća eura

U Hrvatskoj na Revolut nije moguće isplatiti plaću. Zaključak je to koji se da iščitati iz priopćenja HNB-a koji se nakon brojnih upita odlučio očitovati o tom pitanju. Revolut je za središnju banku u Hrvatskoj prisutan u dvije instance, Revolut Payments UAB ili kao institucija za elektronički novac, i Revolut Bank UAB, kao banka koja ima depozitni račun. U oba slučaja to nije dovoljno da bi mogao potpuno konkurirati postojećim bankama u Hrvatskoj. No, to ne znači da u budućnosti neće moći.

Priča počinje prije već skoro godinu i pol. Krajem prosinca 2019. Porezna uprava izdala je mišljenje kojim zabranjuje isplatu plaće na Revolut Payments UAB. "S obzirom na to da se prema očitovanju HNB-a pravne osobe koje su postavile upit smatraju digitalnim institucijama za elektronički novac, odnosno posebnom vrstom pružatelja platnih usluga čije je osnivanje i poslovanje uređeno Zakonom o elektroničkom novcu, mišljenja smo da se isplata plaće radnika na kunski račun digitalne institucije za elektronički novac ne smatra isplatom na račun kod banke sukladno odredbama zakona i pravilnika", navela je Porezna uprava.

Razlog je, dakle, bio upravo taj da je riječ o instituciji za elektronički novac. Kreditna institucija iz druge države članice može osnovati podružnicu u Hrvatskoj i preko nje pružati uzajamno priznate usluge koje je ovlaštena pružati u matičnoj državi članici. Također kreditna institucija iz druge države članice može početi neposredno pružati uzajamno priznate usluge na području Hrvatske od dana kada HNB primi obavijest o tome.

Revolut je to bio ispunio. Ispunio je te zahtjeve i za svoju specijalnu banku. U svom priopćenju HNB navodi da su zaprimili Revolutovu obavijest, odnosno od Lietuvos bankas, o pružanju usluga na području Hrvatske za Revolut Bank UAB. Međutim, to se odnosi samo za primanje depozita i ostalih povratnih sredstava, dok ostale usluge iz Priloga I. Direktive 2013/36/EU, a što znači i platne usluge poput primanja plaće, nisu uključene i ne smije ih pružati u Hrvatskoj.

Cijeli članak pročitajte na novac.hr

Srijeda, 21.04.2021. / Karlo Muratagić, novac.hr