HGK: Plaće i mirovine sigurne su nekoliko mjeseci, minimalac treba dignuti

HGK: Plaće i mirovine sigurne su nekoliko mjeseci, minimalac treba dignuti

Gostujući u Newsroomu, Marko Jurčić, savjetnik predsjednika HGK-a naglasio je da su Vladine mjere za pomoć gospodarstvu u pandemiji koronavirusa samo prvi set, te da će biti još mjera koje treba nadograditi da bi se u konačnici pomoglo svim ljudima, piše portal N1.

„Primjerice, mjera za očuvanje radnih mjesta je nešto što treba pohvaliti. Međutim, poduzetnici kalkuliraju jer ispada da je lakše radniku dati otkaz. Na burzi je naknada veća, a on neće imati ovaj odgođeni trošak doprinosa. Treba vidjeti što se može učiniti s EU sredstvima, sredstvima iz Fondova, da se minimalac podigne na 5 000 kuna“, kaže Jurčić ističući da je i Europska unija sada manje stroga kada su u pitanju deficiti jer je i kriza drugačija.

Prema analizama HGK, prihodi su pali za 95 posto tvrtki, a iako 55 posto tvrtki ne namjerava otpuštati radnike, 12,5 posto od preostalih 45 posto, najavljuje da će otpustiti sve zaposlene.

„Nekoliko mjeseci plaće i mirovine su sigurne, a ako kriza potraje, nalazimo se u potpuno novom okruženju, gdje nijedna od ovih mjera više neće vrijediti. Realni sektor smanjivat će plaće, a javna uprava pitanje je simbolike, jer financijski učinci tu neće donijeti veliki plus“, kaže Jurčić.



Izvor: N1

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 27.03.2020.