Granica siromaštva za samca 2.710 kuna, većina umirovljenika o tom iznosu može samo sanjati

Granica siromaštva za samca 2.710 kuna, većina umirovljenika o tom iznosu može samo sanjati

Krajem kolovoza Državni zavod za statistiku objavio je novu hrvatsku liniju siromaštva koja za samca iznosi 2.710 kuna. Granica preživljavanja iz godine u godinu raste, ali mirovine ne prate taj trend. Većina umirovljenika može samo sanjati o tom iznosu, jer ih više od 700.000 preživljava s manje, dakle u siromaštvu.

Imate mirovinu nižu od 2.710 kuna i živite sami? U tom slučaju i službeno ste siromašni! Naime, Državni zavod za statistiku objavio je krajem kolovoza novu liniju siromaštva koja u Hrvatskoj iznosi upravo toliko. S manje iz mjeseca u mjesec preživljava više od 700.000 umirovljenika. Pritom su najugroženije udovice u obiteljskim mirovinama koje u prosjeku iznose 2.060 kuna.

Najniža mirovina za 40 godina staža ista kao i granica

“Službena statistika, dakle, smatra kako samac može preživjeti na granici siromaštva, ako ima mjesečni prihod viši od 2.710 kuna. Možda i može, no to je san većine umi­rovljenika doseći barem toliku mirovinu, iako su nerijetko odradili i po 40 godina staža. Kad bismo podijelili takvu mirovinu s aktualnom vrijednošću mirovine (AVM), linija siromaštva je istovjetna visini najniže mirovine za 39 godina radnog staža. Dovoljno? Nikako. Kako je moguće da radnik nakon skoro 40 godina rada može zaraditi samo mirovinu s granice siromaštva?!” – pita se i predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović.

Cijeli članak pročitajte na mirovina.hr

Ponedjeljak, 14.09.2020. / Jasmina Grgurić, mirovina.hr