Gradovi otkazuju novogodišnji programi i vatromete, šalju novac iz pričuve za pogođena područja

Gradovi otkazuju novogodišnji programi i vatromete, šalju novac iz pričuve za pogođena područja

Dubrovnik, Split, Šibenik i Zadar prvi su objavili da otkazuju novogodišnje programe i uplaćuju sredstva za Petrinju

Nakon toga krenula je lančana reakcija – već do srijede ujutro 20-ak gradova najavilo je ili je već uplatilo pomoć, do kraja dana bilo ih je dvostruko više, a dosad je najviši iznos – pola milijuna kuna, iz pričuve izdvojio Samobor.

Prvi su se, u utorak popodne na hitnom video-sastanku organizirali gradonačelnici četiri dalmatinska grada – Dubrovnika, Splita, Šibenika i Zadra koji su odlučili otkazati planirane novogodišnje programe i odmah uplatiti po 150 tisuća kuna za pomoć Petrinji. Grad Split u srijedu je, pak, odlučio donirati još 200 tisuća kuna koje će uplatiti na račun Crvenog Križa.

Najveći iznos dosad, pola milijuna kuna, odlučili su izdvojiti u Gradu Samoboru. Gradu Petrinji pomoći će se s 200 tisuća kuna, a Sisku i Glini s po 150 tisuća.

Grad Rijeka odmah je u utorak odlučio donirati 200 tisuća kuna, a u srijedu su donirali još 200 tisuća kuna kako bi, uz Petrinju, pomogli i Sisku i Glini.

Grad Opatija donirao je 300 tisuća kuna koje će uplatiti na na otvoreni račun Crvenog križa za pomoć stradalima u razornom potresu.

Grad Đakovo odmah u utorak je odlučio uplatili po 200 tisuća kuna, a u srijedu su osigurali još 200 tisuća i osigurali i pomoć za Glinu i Sisak. Po 200 tisuća kuna će za pogođena područja uplatiti i Grad Koprivnica i njegova gradska poduzeća, te Grad Velika Gorica koji zbog pijeteta prema žrtvama potresa ove godine neće održati novogodišnji vatromet, a predviđena sredstva će se također preusmjeriti u fond pomoći.

Po 150 tisuća kuna donirat će i Grad Bakar i Industrijska zona Bakar, kao i Grad Crikvenica i Grad Kaštela. Isti iznos donirat će i Grad Knin koji će, iz pijeteta prema žrtvama potresa, otkazati i planirani novogodišnji vatromet.

Osijek će donirati 100 tisuća kuna. Iz pričuve su po 100 tisuća kuna izdvojili i Imotski, Trilj, Nin, Solin, Vodice i Metković, koji je u srijedu ujutro uplatio 70 tisuća kuna za Gradu Petrinji i 30 tisuća kuna Gradu Glini.

I Grad Vinkovci će za pomoć Petrinji izdvojiti 100 tisuća kuna, a isti iznos uplatit će i Grad Vrbovec pri čemu je dio iznosa uštedjela je Turistička zajednica otkazivanjem novogodišnjeg vatrometa.

Grad Vodice u srijedu je uplatio 100 tisuća kuna, a još 100 tisuća će uplatiti nakon Nove Godine. Grad Gospić je osigurao je 80 tisuća kuna pomoći. Grad Kastav najavio je da će pomoći sa 75 tisuća kuna iz pričuve, isto kao i Grad Križevci.

Grad Trogir odlučio je otkazati novogodišnji vatromet i za za pomoć Petrinji, Sisku i Glini uplatiti 70 tisuća kuna, a vatrometa su se odrekli i u Gradu Prelogu koji je uplatio 65 tisuća kuna.

Bjelovar, Zabok, Novi Vinodolski, Donja Stubica, Zlatar, Belišće, Lipik, Kutjevo, Pakrac, Pleternica i Požega uplatit će svaki po 50 tisuća kuna.

Istarska županija i istarski gradovi uplatit će 200 000 kuna. Isti iznos, ukupno 200 tisuća kuna (po 50 tisuća svaki) na račun Crvenog križa će uplatiti i gradovi Cres, Krk, Mali Lošinj i Rab.

Vatrometa su se odrekli i Grad Supetar i Grad Makarska, a svaki će za pomoć uplatiti 50 tisuća kuna.

Grad Pregrada donirat će 40 tisuća kuna, baš kao i Grad Čakovec, koji se među prvima odlučio odreći novogodišnjeg vatrometa i ta sredstva uplatiti za Glinu i Petrinju.

Financijsku pomoć najavili su i iz Belog Manastira. Grad Čazma također se odrekao vatrometa i 20 tisuća kuna će uplatiti za pomoć Petrinji, a sa simboličnih 15 tisuća kuna u akciju se uključio i Grad Skradin, Grad Ivanec inicijalno je uplatio je 20 tisuća kuna, a dodatnih 5 tisuća kuna pomoći uplatila je njihova Poslovna zona. Nakon Nove godine će, najavljuju, u proračunu osigurati dodatna sredstva za pomoć.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala gradonacelnik.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 31.12.2020. / gradonacelnik.hr