Građevina, prehrambena industrija i IT sektor mogu nas povući s korona dna

Građevina, prehrambena industrija i IT sektor mogu nas povući s korona dna

Damir Novotny kaže da se u 2021. može očekivati rast hrvatskog BDP-a do četiri posto, dok Goran Šaravanja smatra da bi rast hrvatskoga gospodarstva mogao iznositi oko 3,5 posto.

Nešto su optimističniji makroekonomisti Raiffeisena, koji u 2021. očekuju rast hrvatskoga BDP-a od 5,1 posto, piše index.hr. Ipak, sve su te prognoze pod velikim upitnikom, s obzirom na to da nitko ne može prognozirati kretanje pandemije i dinamiku cijepljenja stanovništva. 

Bez obzira na to, ističu ekonomisti, Hrvatska ima nekoliko aduta koji će njenu ekonomiju u ovoj godini vjerojatno izvući iz recesijskog korona gliba. To je na prvom mjestu građevinarstvo, budući da nas čeka velik projekt obnove od potresa, kao i provedba niza infrastrukturnih projekata koje će sufinancirati EU, ali i investicije privatnih tvrtki.

Građevina je, kako pokazuju podaci DZS-a, rasla i u prošloj godini, a u ovoj se godini očekuje njen zamah. No, problem je što se građevinski sektor suočava s nedostatkom radne snage pa će je morati uvoziti. 

Drugi adut je prehrambeni sektor. Već u prošloj godini došlo je do okretanja potrošača domaćim proizvodima, što je ponajprije bila posljedica znatno otežanih komunikacija za vrijeme prvog, proljetnog lockdowna. Kako god, tvrtke iz prehrambenog sektora lani su, u načelu, bolje poslovale nego u ranijim godinama, pa je tako Podravka, prema podacima koje je ta koprivnička kompanija objavila u petak, 2020. završila s neto dobiti od 248,9 milijuna kuna, što je 12,3 posto više nego godinu ranije. Koronakriza je i tvrtkama iz farmaceutske industrije otvorila nove prilike. 

Treći pokretač oporavka analitičari vide u IT sektoru koji u Hrvatskoj posljednjih godina snažno raste. Po mnogima, sektor visokih tehnologija po značaju već sustiže turizam, a njegov se rast očekuje i narednih godina. 

I članstvo u EU Hrvatskoj se u koronakrizi, kaže Šaravanja, pokazalo kao štit. Bez članstva u EU, napominje, u koronakrizi bismo još gore prošli. U narednim se godinama očekuje nastavak integracije Hrvatske u strukture EU, odnosno ulazak u Schengen i eurozonu. 


Izvor: index.hr 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 02.03.2021.