Grad od 8000 stanovnika ima tek 80 nezaposlenih

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji list

Grad od 8000 stanovnika ima tek 80 nezaposlenih

U ovom međimurskom gradu izvoz je 370 posto veći od uvoza.

Oni svoje stare WC školjke melju kao podlogu za nove ceste. Tamo i najmanji sokak ima novi asfalt, rupe na cesti ni za lijeka. Srednja škola nema nijednu šaru, a kamoli grafit. Na burzi rada imaju jedva 80 nezaposlenih. U njihovu gradu ne samo da recikliraju kao “ludi” nego jedini u Hrvatskoj iz otpada vade namještaj i restauriraju ga.

To je Prelog, hrvatsko čudo iz Međimurja, grad u kojem je izvoz 370 posto veći od uvoza, u kojem u tvornici cipela među 400 radnica imaju više od 100 trudnica. I da imaju koga zaposliti, otvorili bi još jednu takvu tvornicu, pišu 24sata.

"Planiramo izgraditi zgradu s oko 40 stanova i u nju useliti radnike iz Ukrajine. Ma cijele obitelji, da nam ostanu zauvijek u Prelogu. Toliko nam nedostaje radnika, baš svih profila i obrazovanja", govori Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga, grada od 8000 stanovnika.

Nije šala, za Ukrajince su angažirali i konzultantsku tvrtku, koja obilazi tvrtke u Prelogu i radi listu koliko kakvih radnika kome treba. A tom gradu nije bila dovoljna jedna industrijska zona, pa su otvorili i drugu. Imaju oni asove u rukavu da privuku i radnike iz drugih gradova Hrvatske. Za svaku obitelj koja kupuje nekretninu u Prelogu grad će plaćati kamate na stambeni kredit, i to do 25.000 kuna.

U Prelogu ne naplaćuju ni prirez, a dok država muku muči da povuče nešto novca iz EU fondova, dotle u Prelogu pola proračuna pune tim fondovima. Njihov komunalac, Pre-Kom, čak je unaprijed izvadio nekoliko građevinskih dozvola i samo čekaju na kakav natječaj za novac iz EU. A Prelog je uz Krk prvak Hrvatske u recikliranju.

Već sad recikliraju oko 60 posto otpada, EU to bi voljela postići do 2030.  Oni su prvi i zasad jedini otvorili centar za ponovnu uporabu, pa stari namještaj spašavaju iz smeća i restauriraju ga. Preložani donose stari namještaj da ga popravi majstor Stjepan Sinković u njihovu komunalcu Pre-Komu.

Gradonačelnik Kolarek u dahu nabraja sve ponajbolje tvrtke, ne samo Preloga nego i Hrvatske.

"Svi znaju za Hespo, počeli su od žičanih opruga za madrace izrasli su u inovativne lidere. Tvornica Leggett & Platt Company ima halu od 40.000 kvadrata i žele još prostora! Tvrtka Kotlovi iz našeg Preloga strateški je partner Siemensa", govori gradonačelnik.


Cijeli članak dostupan na: poslovni.hr

Četvrtak, 25.04.2019.