Gospodarski oporavak bi mogao biti brži i lakši nego što se očekuje

Gospodarski oporavak bi mogao biti brži i lakši nego što se očekuje

Iako njemački biznismeni svjetlije vide budućnost nego u travnju hrvatski ekonomisti su oprezni te poručuju da nam je od optimizma u njemačkim tvrtkama ipak važniji broj turista

Može li njemačko gospodarstvo, koje je i u prvom tromjesečju 2020. palo manje od konkurentskih gospodarstava, biti zamašnjak europskog oporavka nakon koronakrize, pitanje je koje se postavljalo u ekonomskim krugovima nakon što je ugledni njemački Ifo institut objavio izvješće o neočekivanom rastu poslovnog optimizma.

Oporavak njemačkoga gospodarstva vrlo je važan za Hrvatsku zbog uloge Njemačke u trgovinskoj razmjeni s Hrvatskom. No, kako ističu ekonomski analitičari, za usporavanje pada hrvatskoga gospodarstva najvažnija će ipak biti turistička sezona, čiji će rezultati opet ovisiti o raspoloženju njemačkih turista.

'Gospodarski oporavak u Njemačkoj hrvatske će tvrtke osjetiti nakon otprilike šest mjeseci. Nama je sad važnije kakve će mjere donijeti pojedine njemačke pokrajine o slobodama kretanja, odnosno hoće li se turisti morati vratiti u samoizolaciju kad se vrate iz Hrvatske', kaže analitičar Željko Lovrinčević za Večernji list.

Njemačko gospodarstvo najsnažnije je u Europi te mnoge ekonomije ovise o njemu. No, kako Hrvatska nema takvu robnu razmjenu s tom državom kao primjerice Slovenija ili Austrija, gospodarski rast ili pad ne prelijeva se odmah u hrvatske brojke kao što se to događa u te dvije spomenute zemlje, već postoji odmak od otprilike dva kvartala, govori Lovrinčević.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen iz Večernjeg lista.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 27.05.2020. / www.vecernji.hr