Glumili da traže posao konobara. Evo što su im sve nudili.

Glumili da traže posao konobara. Evo što su im sve nudili.

Poslodavci u turizmu još od prošle godine upozoravaju da im nedostaje radnika. Objavili su da im nedostaje 1800 konobara i kuhara, a kažu da im ukupno manjka oko pet tisuća radnika. Zbog nedostatka radne snage bilo bi za očekivati da su uvjeti za konobare i ostale radnike u turizmu znatno bolji nego ikad ranije.

Zato je index.hr odlučilo provjeriti kakva je stvarna situacija.

Ako ste bez posla i razmišljate da uzmete tacnu u ruke i konobarite na Jadranu preko ljeta, a čujete da se traži i suhim zlatom plaća svaki radnik koji će odraditi sezonu i zaraditi nešto novca da preživi barem jesen - žao nam je, ali nećete zaraditi novac koji će vas provući kroz jesenske mjesece.

Puno je oglasa, ali...

Naime, internetski oglasnici prepuni su oglasa u kojima se traže konobari. Poslodavci kukaju da nema tko raditi i da će sezona propasti jer u njihovim kafićima, restoranima i beach barovima nema tko nositi pivo, koktele, ćevape, lignje i fantu s tri deci mineralne i puno leda.

Provjerili smo dvadesetak oglasa za konobarski posao i iskreno rečeno, plaće nisu senzacionalne, uvjeti rada su u redu, želje poslodavaca uglavnom minimalne, ali od sezonskog posla se ne da živjeti.

"Morate se sami snaći za smještaj"

“Tražimo za sezonu, ali i za stalno. Plaća je pet tisuća kuna. Radi se osam sati dnevno i imate jedan slobodan dan u tjednu”, rekla nam je vlasnica kafića u Splitu. Plaća koju nudi je prosječna za konobarski posao većine oglasa na koje smo se javili. Kao i radno vrijeme. Za 48 sati tjedno ili cca 200 sati u malo duljim ljetnim mjesecima nude 5000 kuna, odnosno 25 kuna po satu. U prijevodu to je 3,5 eura po satu. Nije katastrofalno, ali nije ni nešto zbog čega bi netko potegnuo do Splita. Naime, kafić očajnički traži radnike, ali ne nudi smještaj. 

“Svi iznajmljuju gostima pa ćete se morati sami snaći za smještaj”, kaže nam vlasnica kafića kroz koji prođe dobar dio putnika koji s autobusa siđu u Splitu.

Probni rok je rastezljiv. Mjesec-dva radite pa vam kaže jeste li zadovoljili i hoćete li nastaviti raditi i izvan sezone, ako ste se snašli za smještaj. U prijevodu to znači da ćete nakon što prođu najveće gužve ostati bez posla, a novac ste već potrošili na spavanje u nekoj od soba ili apartmana koje Splićani iznajmljuju turistima. 

Pravo na marendu je pola sata slobodno

Slično je i u Pakoštanima.

“Nedjelja je slobodna. Konobari ne rade nedjeljom, tada mi preuzimamo posao”, kaže nam vlasnica koja, tvrdi, drži miran kafić koji se zatvara već u 22 sata. Plaća je od pet do šest tisuća kuna, ali nema smještaja. 

“Imate pravo na marendu u jutarnjoj i popodnevnoj smjeni”, kaže. Pitali smo je znači li to da je osiguran topli obrok.

“Ne, ne. Možete uzeti pola sata slobodno za marendu. Netko će vas zamijeniti”, rekla je. 

Smještaj je naročiti problem kod polovice ispitanih poslodavaca. Lokalne radne snage nema, sobe i apartmani su preskupi pa bi konobari sezonci valjda morali spavati na klupama ili plažama. 

Trebate smještaj? Platite svaki dan 50 kuna za režije

“Imam smještaj, plaća je šest tisuća kuna”, kaže nam vlasnik kafića i fast fooda na Krku. Zvuči jako dobro u usporedbi s prijašnjim oglasima. Ali, uvijek, postoji ali. 

“Za sobu ću vam odbiti 50 kuna dnevno od plaće”, kaže vlasnik.

“Zašto?” pitamo.

“Za režije”, kaže.

“Kakve režije?” pitamo.

“Struja i voda. Soba je u potkrovlju pa su mi lani po cijele dane držali uključenu klimu. I u Zagrebu plaćate režije”, kaže nam vlasnik. Dakle, kod njega je plaća zapravo 4500 kuna, ali na račun dobijete više pa dio na crno vratite u rikverc.

No nije sve tako loše. Hotel na Hvaru nudi posao, smještaj, dva obroka i plaću do 7500 kuna. No morate imati preporuku bivšeg poslodavca, znati najmanje dva jezika, proći test i intervju. Ni jedan od tih zahtjeva nije nerazuman. No ne pokazuje ni očaj poslodavca koji nema dovoljno osoblja da posluži goste.

“Talijanski je uvjet, engleski je dobrodošao”, kaže nam vlasnik restorana u Istri. “Io parlo Italiano”, rekli smo mu. “To svatko zna”, kaže.

I u pravu je. Još smo malo popričali i rekao nam je da nam talijanski nije loš, ali da je nedovoljno dobar za njegove goste. Nudio je šest tisuća kuna plaće i smještaj iznad restorana. Kaže da ne može dati više. 


Cijeli članak dostupan na: index.hr

Ponedjeljak, 01.07.2019.