Glovo usred epidemije koronavirusa ne smije starijima dostavljati lijekove

Glovo usred epidemije koronavirusa ne smije starijima dostavljati lijekove

Mnogi od njih koriste razne lijekove pa bi im dobro došlo da mogu nazvati dostavnu službu da im ih donese iz ljekarne, no to je prema hrvatskim propisima - zabranjeno.

Ljekarnička komora protivi se dostavi lijekova

Hrvatska ljekarnička komora (HLJK) uputila je prije otprilike tjedan dana dopis svojim članicama - ljekarnama - da je zaprimila veći broj prijava da postoje zahtjevi za izdavanjem lijekova djelatnicima tvrtke Glovo. Znači, netko nazove Glovo i traži da se u njegovo ime podigne lijek i donese mu ga se na kućni prag. 

I na svojim je stranicama HLJK objavio da se pojavila praksa dostave lijekova, kojoj se Komora protivi jer smatra da može doći do zloupotreba ili promjene kakvoće lijeka.

"...iz ljekarni smo obaviješteni da dostavljači određenih dostavljačkih tvrtki dolaze u ljekarne po nalogu svojih korisnika/naših pacijenata, kako bi umjesto njih podigli lijek u ljekarni i dostavili ih na kućnu adresu, pri čemu pacijenti predaju recepte (uključujući i one na kojima su propisani narkotici) te zdravstvenu i osobnu iskaznicu dostavljačima koji nisu ovlaštene osobe za podizanje i prijevoz lijekova. U Republici Hrvatskoj transport lijekova obavljaju isključivo veleprodaje lijekova te proizvođači lijekova za one lijekove koje proizvode, a koji moraju osigurati da se lijekovi prevoze u skladu s propisanim uvjetima kako ne bi došlo do promjene kakvoće i zloupotrebe lijeka", stoji u obavijesti na stranicama Komore.

Direktor Glova: Nudili smo dostavu potrepština poput vitamina i proizvoda za higijenu

Teo Širola, direktor Glova za Hrvatsku, kaže da su se oni još sredinom prošle godine obratili HLJK-u oko dostave lijekova te da su u svojoj aplikaciji nudili dostavu potrepština koje nisu klasificirane kao lijek, poput vitamina, proizvoda za higijenu i sličnog.

"Nakon što smo obaviješteni od strane partnera ljekarni i dopisu HLJK, mi smo se na isti dopis očitovali prema HLJK i Ministarstvu zdravstva. U dopisu HLJK ima niz netočnih navoda, od tvrdnje da smo prodavali lijekove našim korisnicima, pa čak i do tvrdnje da Wolt radi istu stvar, a poznato je da Wolt dostavlja samo hranu, te ni na koji način nema uključene ljekarne u svojoj aplikaciji. Žao nam je jedino što se HLJK nije prvo obratila Glovu kako bismo zajednički poradili na rješenju i pravilnom informiranju ljekarni i javnosti.

Kako bi bili sigurni da poštujemo zakon u svojem poslovanju, Glovo se proaktivno obratio HLJK s upitom o dostavi proizvoda iz ljekarni još u 6. mjesecu 2019. Tražili smo i mišljenje pravnika, koji su nam objasnili da prema Zakonu o lijekovima pacijentu magistar farmacije mora izdati lijek te ga adekvatno savjetovati o istome. Sukladno navedenim zakonskim ograničenjima, Glovo je u svojoj aplikaciji nudio korisnicima dostavu potrepština koje nisu klasificirane kao lijek, primjerice vitamini, proizvodi za njegu i higijenu, proizvodi za dezinfekciju itd. Nakon dopisa HLJK, koji prijeti pravnim mjerama prema Glovu, ali indirektno i ljekarnicima kojima je Komora svojevrstan nadzor i regulator, morali smo nažalost obustaviti sve dostave iz ljekarni dok se situacija ne razjasni", kaže Širola.


Cijeli članak dostupan na: index

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 18.03.2020.