Fina odjednom omogućila online dostavu dokumenata

Fina odjednom omogućila online dostavu dokumenata

Ako je u posljednjih mjesec dana bilo ikakvih pozitivnih posljedica, onda je to, bez sumnje, nagla informatizacija državne i javne uprave.

Najednom je profunkcioniralo sve ono za što su nas desetljećima uvjeravali kako se ne može obaviti baš nikako drukčije - osim pješke.

Kad su građani dosad, iz raznih razloga, HZZO-u trebali podnijeti zahtjev za naknadu plaće tijekom nesposobnosti za rad, isključivo je to bilo moguće napraviti neposrednim putem, dakle fizički dokumentaciju donijeti u Zavod, a prije toga od svojeg liječnika preuzeti dokumentaciju na temelju koje će zahtjev biti odobren, piše novac.jutarnji.hr

HZZO iznašao rješenje: zbog iznimne situacije građanima je omogućeno da zahtjev sada mogu podnijeti elektroničkim putem bez predaje dokumentacije jer će je HZZO “sam preuzeti putem Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava RH”.

FINA je građanima, zbog velikog broja njih koji su počeli raditi iz svojih kuća, odlučila ponuditi cijeli set novih usluga za korištenje na daljinu.

Pa je poslovnim subjektima, koji imaju potrebu za udaljenim potpisivanjem dokumentacije, najednom omogućeno besplatno izdavanje certifikata za napredni e-Potpis u oblaku, ali i ono puno važnije - FINA je korisnicima najednom omogućila dostavu dokumentacije elektroničkim putem, sve ono što je do 20. ožujka bilo posve neizvedivo.

Nagloj i odlučnoj digitalizaciji pridružio se ovih dana i Zagrebački holding pa su tako na svojim internetskim stranicama objavili kako je zbog pojave virusa sada većinu potvrda koje izdaju podružnice Holdinga moguće dobiti putem interneta, s time da će sva dokumentacija biti potpisana naprednim digitalnim potpisom.

e-potpisivanje

Osim toga, državni će i javni službenici, od kojih mnogi rade od svojih kuća, sada dobiti mogućnost da rješenja, zakone i ostalu dokumentaciju potpisuju e-potpisom putem mobitela, a sve je spremno da se to ubrzo omogući i građanima.


Izvor: novac.jutarnji.hr

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 31.03.2020.