Rezultati poslovanja

Fina objavila popis najuspješnijih tvrtki protekle godine: u Dalmaciji najbolja Zračna luka Split, slijede je trgovački lanac Tommy i AD Plastik

Fina objavila popis najuspješnijih tvrtki protekle godine: u Dalmaciji najbolja Zračna luka Split, slijede je trgovački lanac Tommy i AD Plastik

Ove je godine Ina vodeća visinom prihoda! Prvo joj je mjesto osiguralo 21,6 milijardi kuna prihoda.

Po broju zaposlenih je i prošle, 2019. godine vodeća kompanija u zemlji bio Konzum plus, u kojem radi 9362 ljudi. Preklani je u toj tvrtki radilo 9419 ljudi, a godinu prije 10.487.

U tri godine u toj je kompaniji broj radnika smanjen za 1125.

Financijska agencija objavila je podatke o lanjskom poslovanju poduzetnika, uz napomenu da se radi o preliminarnim podacima iz dosad obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, a pretraživanjem registra tih izvještaja došli smo do podataka i o najuspješnijim tvrtkama u četiri dalmatinske županije.


Tankerska dobro brodi
Tako je lani u Splitsko-dalmatinskoj županiji najuspješnija bila Zračna luka Split s 131 milijunom kuna dobiti, a uz rame joj je s 122 milijuna kuna dobiti splitski trgovački lanac Tommy, dok je treća kompanija po dobiti u toj županiji solinski AD Plastik, koji je lani ostvario 90,1 milijun kuna dobiti.

Najbolja tvrtka u Zadarskoj županiji prošle je godine bila Tankerska plovidba iz Zadra sa 115 milijuna kuna dobiti, a slijede je s 85 milijuna kuna dobiti Turisthotel Zadar i LTH Metalni lijev iz Benkovca s 53,8 milijuna kuna dobiti.

Najuspješniji su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Zračna luka Dubrovnik sa 113 milijuna kuna dobiti i Jadranski luksuzni hoteli s 95,2 milijuna kuna dobiti, a u Šibensko-kninskoj županiji najveću je dobit od 13,2 milijuna kuna ostvarila Laguna trade iz Rogoznice i Vinoplod-Vinarija iz Šibenika, koja je imala 12,8 milijuna kuna dobiti.


Poduzetnička dobit
Iz Fine kažu da su početkom ovog mjeseca u njihovu registru godišnjih financijskih izvještaja evidentirali i obradili godišnje financijske izvještaje 131.701 poduzetnika, obveznika poreza na dobit, bez banaka, osiguravajućih društava i drugih financijskih institucija, dok obrada godišnjih financijskih izvještaja za statističke i druge potrebe za 2019. godinu još nije završena budući da je zakonski rok za predavanje tih izvješća bio posljednji dan lipnja.

Tako navode da objavljuju preliminarne rezultate za 2019. godinu, u kojoj su poduzetnici imali 958.430 zaposlenih, što je za 44.080 ljudi ili 4,8 posto više u odnosu na pretprošlu godinu.

Ostvareni su ukupni prihodi u iznosu od 789,6 milijardi kuna i ukupni rashodi u iznosu od 751,5 milijardi kuna. S dobiti, od 48,5 milijardi kuna, poslovalo je lani 88.006 poduzetnika, dok je gubitak, od 18,6 milijardi kuna, iskazala trećina poduzetnika ili njih 43.695.

U odnosu na godinu prije, u 2019., dobitaši su dobit povećali za šest posto, a gubitaši minus za 13,6 posto. Sve je to rezultiralo konsolidiranim financijskim rezultatom – neto dobiti od 29,9 milijardi kuna, što je za 600 milijuna kuna ili 1,9 posto više u odnosu na preklani.

Iz Fine kažu da najviše poduzetnika ima sjedište u Zagrebu, njih 44.595, što je 33,9 posto od ukupnog broja poduzetnika u zemlji, a objavili su još da su lani ukupni prihodi najviše rasli na razini Šibensko-kninske županije, i to 20,8 posto, neto dobit je najviše, za 64,7 posto, porasla u Primorsko-goranskoj županiji, dok je broj zaposlenih najviše rastao u Vukovarsko-srijemskoj županiji, i to 12,4 posto.

‘Lete‘ milijarde
272,4 milijarde kuna prihoda lani je ostvareno u trgovini i to je najveći prihod po djelatnostima, a u trgovini je i najviše poduzetnika, njih 27.982

242.197 radnika radilo je kod poduzetnika u prerađivačkoj industriji, koja ima najviše zaposlenih od svih djelatnosti i lani je broj radnika povećala za 2,5 posto

5765 kuna iznosila je prosječna mjesečna neto obračunata plaća zaposlenih kod poduzetnika u 2019. godini i bila je 167 kuna ili tri posto viša nego pretprošle godine

Ostatak vijesti pročitajte na slobodnadalmacija.hr
Foto: Tommy.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 09.07.2020. / slobodnadalmacija.hr