Facebook kao poticaj lokalnim novinarima daje pet milijuna dolara

Facebook kao poticaj lokalnim novinarima daje pet milijuna dolara

Platforma koju je Facebook objavio prošloga mjeseca bit će integrirana s Facebook Pages i sadržavat će besplatan alat za samoobjavljivanje preko kojeg će novinari slati svoje newslettere ili otvoriti vlastitu internetsku stranicu, piše N1.

Slobodni novinari u SAD-u mogu na program aplicirati od četvrtka, a prioritet će imati oni koji planiraju pokrivati 'crnačke, indijanske, latino, azijske ili druge rasne zajednice' u mjestima u kojima nedostaju izvori informiranja, kažu u Facebooku.

Novinari će dodatnu zaradu ostvarivati objavljujući svoje priče pomoću Facebookovih alata, počevši od pretplate i svaki će moći odrediti svoju cijenu, navodi kompanija.

Rast plaćenih newslettera uzdrmao je medije diljem svijeta, a ugledni novinari iz kuća poput New York Timesa i Vox Media otišli su na platforme kao što su Substack i Patreon, privučeni mogućnošću bolje zarade od pretplate.

Substack je ovaj mjesec objavio 'Substack Local', program vrijedan milijun dolara koji će pomoći 30-tak lokalnih novinara da osnuju vlastite tvrtke na principu pretplate.

Facebook je već duže vrijeme u napetim odnosima s medijskom industrijom, koji su vrhunac doživjeli u veljači u obračunu s australskom vladom u vezi plaćanja medijima za prenošenje njihova sadržaja.

Nakon toga Facebook je obećao da će uložiti milijardu dolara u medijsku industriju u iduće tri godine.


Izvor: N1

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Tagovi: mediji, Facebook, SAD
Petak, 30.04.2021.