Evo koliko će nominalne plaće u eurozoni rasti do idućeg ljeta

Evo koliko će nominalne plaće u eurozoni rasti do idućeg ljeta

Idućeg ljeta inflacija bi trebala iznositi 3,4 posto, procijenili su potrošači u ECB-ovoj srpanjskoj anketi.

Potrošači u eurozoni očekuju da će cijene do idućeg ljeta porasti više od tri posto, a nominalne plaće tek nešto više od jedan posto, pokazalo je mjesečno istraživanje Europske središnje banke (ECB).

Idućeg ljeta inflacija bi trebala iznositi 3,4 posto, procijenili su potrošači u ECB-ovoj srpanjskoj anketi, što znači da su njihova očekivanja nepromijenjena u odnosu na anketu iz prethodnog mjeseca.

Za tri godine stopa inflacije iznosit će 2,3 posto, prognoziraju, podigavši procjenu iz prethodnog mjeseca za 0,1 postotni bod. Istraživanje pokazuje da se rast cijena u 20 zemalja u kojima je sredstvo plaćanja zajednička europska valuta, po procjeni potrošača, ni za tri godine neće spustiti na ciljanu razinu središnje banke od dva posto.

Nominalne plaće trebale bi pak po potrošačima u idućih dvanaest mjeseci porasti za 1,1 posto, neznatno slabije no što su bili procijenili u lipanjskoj anketi. Nominalna potrošnja trebala bi se povećati za 3,4 posto, u skladu s procjenom iz lipnja.

Gospodarstvo eurozone trebalo bi se u idućih godinu dana smanjiti za 0,7 posto, neznatno snažnije nego što su pokazala lipanjska očekivanja. Stopa nezaposlenosti iznosit će idućeg ljeta 11 posto, procjenjuju potrošači, što bi značilo da bi se trebala više-manje zadržati na sadašnjoj percipiranoj razini.

Tromjesečni podaci pokazuju pak da su šanse za pronalaženje posla u iduća tri mjeseca po ocjeni nezaposlenih ispitanika pale na 22,9 posto, s 26,6 posto koliko ih je to smatralo u travnju ove godine, utvrdila je Europska središnja banka.

Izvor: poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Tagovi: inflacija, plaće
Četvrtak, 07.09.2023. / poslovni.hr