Evo izračuna mirovine: 40 godina radnog staža i 7.200 kuna plaće

Evo izračuna mirovine: 40 godina radnog staža i 7.200 kuna plaće

Jedna od najboljih stvari u ‘Mirovinskom vodiču za građane’ kojeg je ovih dana objavio Zavod za mirovinsko osiguranje su životni primjeri izračuna mirovine. U ovom slučaju fokus je na 63-godišnjoj Mariji koja je upravo stekla uvjete za odlazak u starosnu mirovinu. Pred njom je velik izbor, hoće li uzeti mirovinu samo iz prvog stupa ili će se odlučiti za kombiniranu mirovinu? Evo detaljnog izračuna.

Mirovinska reforma 2019. godine građanima koji odlaze u mirovinu omogućila dvije opcije prilikom umirovljenja. Poznato je da tijekom radnog vijeka iz bruto plaće izdvajaju ukupno 20 posto mirovinskih doprinosa. Veći dio, 15 posto, odlazi u prvi stup, a preostalih 5 posto u drugi stup. Oba su obvezna, piše mirovina.hr.

Odlaskom u mirovinu budući umirovljenik ima izbor – hoće li prilikom umirovljenja sva sredstva iz drugog stupa prebaciti u prvi i otići u mirovinu kao da je cijeli život štedio samo u prvom stupu – ili odabrati kombiniranu mirovinu iz prvog i drugog stupa. Zavod za mirovinsko osiguranje ovih je dana objavio ‘Mirovinski vodič za građane’ u kojem je na primjeru jedne osobe objašnjena razlika između dvije spomenute opcije.

Primjer 63-godišnje Marije s plaćom od 7.056 kuna
Marija je upravo napunila 63 godine života i prema važećem Zakonu o mirovinskom osiguranju ostvarila je pravo za odlazak u starosnu mirovinu. Ima 40 godina staža, a prosječna brutoplaća joj je iznosila 10.000 kuna. Neto plaća, ono što dobije na račun, u prosjeku joj je iznosila 7.056 kuna, nešto manje od prosječne hrvatske plaće u 2022. godini.

Iz Marijine plaće njen je poslodavac tijekom 40 godina radnog vijeka svakoga mjeseca uplatio 1.500 kuna u prvi i 500 kuna u drugi stup mirovinske štednje.

Cijeli članak pročitajte na sjeverni.info

Srijeda, 06.04.2022. / I. B., sjeverni.info