EU očekuje pad našeg BDP-a za 9,6%, a Dombrovskis tvrdi da drugi val gasi nadu u brz oporavak

EU očekuje pad našeg BDP-a za 9,6%, a Dombrovskis tvrdi da drugi val gasi nadu u brz oporavak

Jesenske prognoze Europske komisije pod snažnim utjecajem drugog vala, prevladavaju negativni rizici

Europska komisija vjeruje da će hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini pasti 9,6% te su, kad je riječ o 2020., pesimističniji od Banskih dvora, koji očekuju 8 posto pada. U jučer objavljenim jesenskim prognozama Komisija, međutim, očekuje nešto brži oporavak u idućoj, koji bi mogao biti 5,7 posto, dok hrvatska Vlada priprema proračun s pretpostavkom da ćemo iduće godine vratiti izgubljenih 5 posto rasta. Gledajući na dulje staze, tek bismo se 2022. godine mogli vratiti na razinu s kraja prošle godine.

Iz Bruxellesa poručuju da je gospodarska aktivnost u Europi pretrpjela težak šok u prvoj polovici godine i snažno se oporavila u trećem tromjesečju s postupnim ukidanjem mjera ograničavanja širenja zaraze.

No zbog ponovnog jačanja pandemije posljednjih tjedana te uvođenja novih nacionalnih javnozdravstvenih mjera dolazi do poremećaja, pa je i prognoza nesigurna. Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Komisije zadužen za gospodarstvo, kaže da drugi val pandemije još više povećava neizvjesnost i gasi nadu u brz oporavak.

– Gospodarska proizvodnja u EU neće se do 2022. vratiti na razinu prije pandemije. No u tim smo previranjima pokazali da smo odlučni i solidarni. Dogovorili smo nezabilježene mjere za pomoć ljudima i poduzećima. Surađivat ćemo na utvrđivanju smjera oporavka, koristeći se svim alatima koji su nam na raspolaganju. Dogovorili smo i ključni paket za oporavak, Next Generation EU, u čijem je središtu Mehanizam za oporavak i otpornost, kako bismo pružili golemu potporu najteže pogođenim regijama i sektorima. Opet pozivam Europski parlament i Vijeće da brzo zaključe pregovore kako bi nam u 2021. bila na raspolaganju sredstva za zajednička ulaganja, reforme i obnovu – poručio je Dombrovskis.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen iz Večernjeg lista.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 06.11.2020. / www.vecernji.hr