Ekonomska kriza: Kako u svemu prolazi Hrvatska?

Ekonomska kriza: Kako u svemu prolazi Hrvatska?

Kao mala otvorena ekonomija Hrvatska je snažno ovisna o zbivanjima u okruženju. Kako su naše direktne veze s Kinom slabe, prva dva mjeseca nisu izgledala tragično, no razbuktavanjem epidemije u Italiji sve se promijenilo, piše Večernji list.

Većina hrvatskog izvoza – 40 posto – odlazi u Italiju, Sloveniju i Njemačku, a za građane tih zemalja Hrvatska je jedan od prvih, ako ne i prvi izbor za turistička putovanja. Prebacivanje proizvodnje na Istok nije samo hrvatska nego i boljka svih zapadnoeuropskih zemalja, koje proteklih tjedana nisu bile u stanju samostalno sašiti ni dovoljno zaštitnih maski za građane, a kamoli proizvesti iole sofisticiraniji stroj ili čak i najjednostavniji lijek.

Hrvatska će zbog oslonjenosti na turizam biti u velikim problemima, ali sve relevantne organizacije (zasad) misle da gubitak jedne sezone ne bi morao završiti katastrofom te da će se izgubljeno značajnije vratiti već iduće godine. Staklenu kuglu nitko nema, a čak i ozbiljni ekonomski prognozeri vele da postojeći prognostički alati nisu u stanju predvidjeti učinak prisilnog “sediranja” ekonomije.

Po logici stvari najprije bi se iz kome trebali izvući najjači, počevši od Kine koja je bila nadomak toga da osvoji petinu svjetskog gospodarstva, još uvijek vodeće Amerike (23% svjetske ekonomije), gdje je trenutačna stopa nezaposlenosti dostigla nezamislivih 15% te disciplinirane Njemačke koja više od svih ima prostora za potrošnju.


Izvor: Večernji list

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 15.05.2020.