DZS: Rast potrošačkih cijena u ožujku za 1,2 posto

DZS: Rast potrošačkih cijena u ožujku za 1,2 posto

Kumulativni statistički podaci za prva tri mjeseca ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine pokazuju rast potrošačkih cijena za 0,4 posto.

Potrošačke su cijene u ožujku porasle su 1,2 posto na godišnjoj razini, ostvarivši rast drugi mjesec zaredom, dok su na mjesečnoj razini bile više za 1,1 posto, podaci su koje je u petak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u ožujku ove u odnosu na ožujak prošle godine u prosjeku su više za 1,2 posto. Nakon što je u veljači inflacija iznosila 0,3 posto, ožujak je tako drugi mjesec za redom u kojem se bilježi rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini.

Naime, od travnja 2020. godine bilježen je pad potrošačkih cijena na godišnjoj razini, uz izuzetak rujna prošle godine kada stagnirale.

Statistika po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje pokazuje da su na godišnjoj razini najviše porasle cijene alkoholnih pića i duhana, za 10,3 posto u odnosu na ožujak prošle godine.

Cijene prijevoza na godišnjoj su razini porasle 5,8 posto, rekreacije i kulture 1,7 posto, zdravlja 1,2 posto te restorana i hotela jedan posto. Na godišnjoj se razini bilježi i rast cijena raznih dobara i usluga, za 1,2 posto, komunikacija za 0,7 posto te obrazovanja za 0,6 posto.

Nasuprot tomu, cijene hrane i bezalkoholnih pića koje imaju najveći udio u potrošačkoj košarici od 27,2 posto, na godišnjoj su razini pale jedan posto. Pale su i cijene odjeće, za dva posto te cijene pokućstva i opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva za 0,7 posto.

Cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, koje u potrošačkoj košarici imaju udio od 17,7 posto, u ožujku se prema istom mjesecu lani nisu mijenjale.

Članak je u skraćenom idzanju prenesen s N1 portala.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 16.04.2021. / hr.n1info.com