Dva razloga zašto bi Hrvatima plaća u 2024. trebala rasti: ‘Siguran sam da će do toga doći’

Dva razloga zašto bi Hrvatima plaća u 2024. trebala rasti: ‘Siguran sam da će do toga doći’

Brkić smatra da svako smanjenje poreza je dobra stvar. Međutim, tu je niz pitanja, kao što je s našom lokalnom samoupravom. Nemoguće je izbjeći ovaj politički moment, ali to ne znači da je to odmah nešto loše.

Ekonomski analitičar i profesor na Sveučilištu Libertas Luka Brkić gostovao je na N1 televiziji gdje je komentirao najvažnije gospodarske poteze u 2023. godini.

Brkić smatra da svako smanjenje poreza je dobra stvar. “Međutim, tu je niz pitanja, kao što je s našom lokalnom samoupravom. Nemoguće je izbjeći ovaj politički moment, ali to ne znači da je to odmah nešto loše. Što se tiče samih pomaka u plaćama, naravno da će biti različiti. U Zagrebu će ti pomaci biti zanemarivi, ali negdje će se ipak malo više vidjeti”, rekao je.

“Ovo se po meni ne mogu nazvati reforme. Ne dira se cijeli instrumentarij porezne politike, ne dira se PDV, nemate porez na nekretnine, ostajete na istom primitivnom poreznom sustavu. Stara je istina da – koliko je poreznih ciljeva, toliko je poreznih mjera”, dodao je.

“Ja se nadam da će biti nekih pomaka, ali ne očekujem senzacionalne rezultate jer to su osjetljive stvari jer dirate u nečije stečene stvari i status. Nadam se da će biti više reda i siguran sam da će doći do rasta plaća. Sindikati imaju jaku pregovaračku moć, a ne smijemo zaboraviti ni izbornu godinu”, naveo je Brkić.

Procjene govore da će inflacija padati. “Pitanje je složeno. Procjene relevantnih institucija pokazuju to da će inflacija doći u 3-4 posto, ne još na cilj od čarobnih 2 posto kako vode politiku Europska središnja banka i američki FED. Ono što karakterizira inflaciju u Hrvatskoj je poljoprivredna industrija, odnosno cijene hrane i pića jer smo u velikoj mjeri zavisni o izvoznim tržištima, i tako je bilo i prije ulaska u EU”, rekao je.

O mogućoj recesiji u Njemačkoj, Brkić kaže da će se to odraziti i u Hrvatskoj. “Njemačko gospodarstvo nije europski bolesnik, ali ima niz problema. Ne možete bio te europske obitelji, a da nema nikakvih reperkusija, mala ste otvorena ekonomija. Možemo zbog eventualne recesije imati problem u industriji, ali i turizmu”, dodao je...

Ovu i slične vijesti pronađite na poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 02.01.2024. / poslovni.hr