Dućani prepuni voća i povrća iz Italije i Španjolske. Što učiniti?

Dućani prepuni voća i povrća iz Italije i Španjolske. Što učiniti?

Gradske tržnice su zatvorene, a trgovački lanci prepuni su voća i povrća iz uvoza, i to najviše iz epidemijom snažno pogođenih zemalja.

Evo kakva je u petak bila situacija u mnogim supermarketima: jabuke iz sjevernog dijela Italije, rajčica iz Španjolske, zelena salata iz obje zemlje. Hrana nesmetano stiže na police dućana.

Ovog časa ne postoje nikakva ograničenja vezana uz promet svježim voćem i povrćem, pa i iz koronavirusom najpogođenijih dijelova Europe. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo navode kako za zabranu ne postoji niti jedan valjan razlog.

Epidemiolozi, naime, pretpostavljaju kako će se takva hrana dobro oprati termički obraditi pa nema bojazni da će se time prenositi zaraza. No, putuje li koronavirus do Hrvatske na talijanskoj salati i španjolskoj rajčici – o tome nitko precizno ne govori.

ONLINE TRŽNICE

Dodatni problem u supermarketima predstavlja i pipanje, odnosno dodirivanje voća i povrća nezaštićenim rukama. Zaražena osoba virus tako može prenijeti na hranu u dućanu.

Američki zdravstveni stručnjaci od početka epidemije potrošače savjetuju da strogo paze na čistoću voća i povrća kojeg kupe u supermarketima.

Oni savjetuju ovakvu proceduru:

  • ruke temeljito oprati odmah nakon povratka iz dućana
  • sve proizvode staviti u posudu i dobro isprati vrućom vodom
  • voće i povrće potom posušiti i odložiti u vrećice
  • još jednom dobro oprati ruke sapunom i toplom vodom.

Sreća da su u mnogim gradovima, poput Koprivnice, putem online tržnica ipak dostupni domaće voće, povrće, med, sir i drugi prehrambeni proizvodi lokalnih proizvođača.

Preuzeto sa danica.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 27.03.2020. / danica.hr