Dubrovački ugostitelj: 'Platili bismo domaće radnike kao i strance, ali ih nema, otišli su ili žive od apartmana'

Dubrovački ugostitelj: 'Platili bismo domaće radnike kao i strance, ali ih nema, otišli su ili žive od apartmana'

Zbog specifičnosti turističke sezone i dalje imamo velik problem oko pronalaska kvalitetne radne snage.

Prema podacima MUP-a, u 2022. godini do 31. svibnja izdano je ukupno 51.516 dozvola za boravak i rad stranih radnika u Hrvatskoj. U odnosu na 2021. godinu, kada je u istom razdoblju izdano 26.143 dozvola za boravak i rad, u ovoj godini zamjetno je povećanje izdanih dozvola za boravak i rad od čak 97 posto. Iako uvjeti rada i plaće u turizmu rastu iz godine u godinu, procjenjuje se da u ovom trenutku i dalje nedostaje više od 30 tisuća turističkih djelatnika. Nedostatak radne snage sve je očitiji i u tom sektoru jer se zbog pandemije dio radnika prekvalificirao te je, prema procjenama struke, više od deset tisuća ljudi otišlo iz turističke branše.

U Dubrovniku kronično nedostaje radne snage. Što je dovelo do takvog stanja? Jesu li globalne okolnosti samo potaknule bijeg iz turizma s ciljem pronalaska boljeg i sigurnijeg posla? Gledajući s pozicije radnika, plaće u turizmu su godinama bile male, a radnike su najčešće izrabljivali. Tržište je učinilo svoje pa su mnogi odlučili iskušati svoju sreću radeći u inozemstvu. Danas mnogi govore kako se ovo stanje moglo prevenirati ili pak minimizirati potreba za uvozom radne snage tako što je trebalo povećati plaće domaćima. Zašto bi Dubrovčanin radio za pet tisuća kuna, a od toga izdvajao za podstanarski stan i hranu, dok je strancu plaća jednaka, a uz to su mu osigurani stan i hrana? O tim pitanjima porazgovarali smo s ljudima koji su na rukovodećim pozicijama u dubrovačkim ugostiteljskim objektima, a s ekonomskog gledišta stanje je prokomentirao analitičar Branimir Perković.

Domaćih radnika uopće nema

Voditelj restorana u poslovnoj zoni kazao je kako njihov ugostiteljski objekt od ukupnog broja zaposlenih ima 80 posto domaćih, a 20 posto stranih državljana. Nedostatak radnika iz Dubrovnika tako su kod njih popunili sezonci koji su stigli iz Sjeverne Makedonije i Nepala koje je voditelj angažirao preko agencije za posredovanje pri zapošljavanju. U restoranu nema plaće ispod sedam tisuća, a govori kako su ove godine povećali davanja zbog inflacije.

Cijeli članak pročitajte na dubrovackidnevnik.hr

Ponedjeljak, 27.06.2022. / Aida Čakić, dubrovačkidnevnik.hr