Državni tajnik najavio promjenu mjera za kafiće: Stavljeni su u nepravedan položaj

Državni tajnik najavio promjenu mjera za kafiće: Stavljeni su u nepravedan položaj

‘Uvijek kada se neke odluke donose brzo, uvijek ima nekih stvari koje se eventualno naprave pogrešno‘

Državni tajnik Dragan Jelić najavio je u utorak u emisiji Studio 4 moguće promjene, a koje bi išle u smjeru ispravljanja nepravde prema kafićima i barovima, uslijed odluke da se oni u potpunosti zatvore.

Podsjetimo, niti drugi krug pregovora Vlade i uslužnog sektora nije donio rezultate.

Vlada je ponudila minimalne plaće za radnike, dogovor oko ne plaćanja fiksnih troškova i kredite za likvidnost. Poduzetnici su blago rečeno razočarani ponudom.

– Nema nikakve logike da sve države oko nas smanjuju PDV, a kod nas sve ostaje isto. Nikakve logike nema da nam se kapaciteti smanje za duplo, pa su uvedene i epidemiološke mjere, a regulator nije napravio uvjete da se može raditi. Natovarit ću ja ministru Zdravku Mariću još jednog čovjeka na leđa, pa neka hoda on s njim tako čitav dan, figurativno pojašnjava Marin Medak, ispred Ceha ugostitelja.

– Ovo je teško vrijeme za sve, svi su u pitanju, zaposlenici i njihove obitelji, a mi kao Vlada smo se odlučili na ove mjere jer mislimo da su one najpravednije, govori državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike Dragan Jelić.

Medak je iznio svoje razočarenje činjenicom da su ugostitelji, kako kaže, stavljeni u nepravedan položaj. Aparati za kavu normalno rade, a kafići ne mogu raditi po principu izdavanja “kave za van”. Tvrdi i da su svi ti ljudi koji su bili na kavama, sada pohrlili u trgovačke centre.

Jelić ističe da restorani koji rade dostavu mogu dostavljati i pića, a da to nije situacija s kafićima i barovima te najavljuje moguće promjene, a kako bi se nepravda ispravila.

– Obećano je da će se vidjeti s epidemiolozima da se to promijeni i ja mislim da bi se to trebalo promijeniti. Mislim da se već kontaktira epidemiologe. Uvijek kada se neke odluke donose brzo, uvijek ima nekih stvari koje se eventualno naprave pogrešno. Zato služe sastanci da se stvari riješe. Ipak, zdravlje nam mora biti na prvom mjestu, jučer je bilo više od 70 umrlih, to su strašne, strašne brojke.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s HRT-a.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 01.12.2020. / vijesti.hrt.hr