Državni prvaci u otvaranju bolovanja dolaze iz ovog grada: Svaki je lani prosječno bolovao čak četrnaest dana

Državni prvaci u otvaranju bolovanja dolaze iz ovog grada: Svaki je lani prosječno bolovao čak četrnaest dana

Ministar zdravstva Vili Beroš najavljuje strože kontrole u sklopu izmjena zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Hrvati su, prema posljednjim podacima HZZO-a, lani oborili rekord kad je riječ o danima bolovanja – bilo ih je preko dvadeset milijuna. U prosjeku, dnevno je na bolovanju bilo oko 33 tisuće ljudi.

Gledano po gradovima, najviše su bolovanja otvarali Riječani, gdje je svaki zaposleni lani na bolovanju bio prosječno 14 dana. Slijede radnici u Zagrebu, Gospiću i Čakovcu, piše HRT.

Liječnik obiteljske medicine dr. Leonardo Bressan kaže da je u ordinacijama porast bolovanja lani bio za šezdesetak posto. Dobar dio odnosi se na oboljele od koronavirusa i one koji su išli u obavezne samoizolacije.

– Bilo je jako dugog čekanja za cijepljenje, onda smo morali držati ljude u obveznoj samoizolaciji koja tada nije bila kao sada, govori Leonardo Bressan, dr. med, liječnik obiteljske medicine, KoHOM.

– Za 60- ak posto nama u ordinacijama porastao je broj ljudi koji su nam na bolovanju, naglašava.

Sve su to poslodavci i država platili tri milijarde kuna. Svaki zaposleni 2021. u prosjeku je dva tjedna bio na bolovanju.

– Zabrinjavajuće je da je 2,3 milijuna dana bolovanja više na teret poslodavca nego godinu prije. Kada se pogleda ukupan porast stopa porasta ukupna je bila 13,2 posto na teret poslodavca. Ta stopa je značajno veća, to je 18,3 posto, rekla je Milka Kosanović, Hrvatska udruga poslodavaca.

– Naše su kontrole pokazale da se bolovanja ne koriste isključivo prema potrebi, govori.

Poslodavci zato traže brže i strože kontrole. Ministar zdravstva najavljuje ih u sklopu izmjena zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju do kraja godine.

– Predviđa se da će kontrolori moći na licu mjesta tijekom kontrole zaključiti bolovanje kod izabranih liječnika, što do sada nije bio slučaj. Isto tako, predviđene su i određene izvanredne kontrole ako poslodavac poglavito ima neku informaciju o zlouporabi tog instituta, naglasio je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Cijeli članak pročitajte na portalu: poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Tagovi: bolovanje, HZZO
Ponedjeljak, 27.06.2022. / www.poslovni.hr