Država zbog uštede ukida granu primarne zdravstvene zaštite i ugrožava 4000 radnih mjesta?

Država zbog uštede ukida granu primarne zdravstvene zaštite i ugrožava 4000 radnih mjesta?

Većina pacijenata neće moći priuštiti si plaćanje usluga i većina će privatnih ordinacija zato morati prestati s radom

Ako država zbog ušteda ukine dentalnu zdravstvenu zaštitu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i plaćene stomatološke usluge svede na preventivu, kako se priča, to će biti veliko financijsko opterećenje za pacijente, dodatno će srozati stanje oralnog zdravlja građana, te ugroziti radna mjesta oko 4000 stomatologa i dentalnih asistenata koji rade u ugovornom odnosu s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Većina privatnih ugovornih ordinacija će moći zatvoriti vrata, a s obzirom na to da se na isti način financiraju i timovi u domovima zdravlja, pitanje je kako bi se sve odrazilo i na njihovo poslovanje, upozorio je za Poslovni dnevnik Željko Rotim, predsjednik Udruge liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu Hrvatske udruge poslodavaca.

Naime, sve glasnije se priča o namjeri Ministarstva zdravstva radi smanjenja troškova smanji opseg prava u primarnoj stomatološkoj zaštiti za osiguranike od 18 do 65 godina, tako da se ona definiraju isključivo u segmentu preventivne skrbi.

Navodno bi se uštedjelo mnogo od ukupno 1,2 milijarde kuna koliko se godišnje troši na stomatološke usluge, smatraju zagovornici tog rješenja, s argumentom da je to cijena nedostatka higijene zuba, koja je u nas i dalje slaba.

Iz Ministarstva zdravstva nisu odgovorili je li doista u planu ovakav potez u dentalnom osiguranju, te što bi odluka konkretno uključivala. Iz HZZO-a su poručili da nisu u tijeku promjene propisa koji reguliraju prava u dentalnoj zaštiti.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 14.12.2020. / www.poslovni.hr