Država obećava veće mirovine i bržu isplatu: Evo tko je voditeljica projekta

Država obećava veće mirovine i bržu isplatu: Evo tko je voditeljica projekta

Država je s 23 milijuna kuna osnovala Hrvatsko mirovinsko osiguravajuće društvo (HR MOD), a na čelu projekta bit će Renata Gecan Milek protiv koje je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga svojedobno podigla tužbu.

Večernji list donosi priču o budućoj šefici  nedavno osnovanog Hrvatskog mirovinskog osiguravajućeg društva Renati Gecan Milek protiv koje je Hanfa vodila postupak na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu. Postupak se vodio zbog pretjerane izloženosti Raiffeisen Investa obveznicama Nexea te drugih nepravilnosti. Hanfa nije objavila presudu i postupka protiv Gecan Milek, iako su za gotovo identične nepravilnosti ljudi kažnjavani novčano te su ostajali bez licence. Doduše, u Hanfi su objasnili kako je prekršaj nastao zbog tzv. pasivnog prekoračenja u strukturi ulaganja imovine te da se radi o solidarnoj odgovornosti s drugim odgovornim osobama.

Gecan Milek, tada je, nakon pola godine odstupila s mjesta predsjednice Udruženja društva za upravljanje investicijskim fondovima pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.
Država misli da može isporučiti veće mirovine

Dobar dio stručnjaka iznenađen je odlukom države da sada ulazi u posao isplata mirovina iz II. i III. stupa, budući da se “navala” takvih mirovina očekuje tek za 6-7 godina. HZMO pak misli kako je sada pravo vrijeme za osnivanje novog MOD-a, budući da na tržištu postoji samo jedno takvo društvo. Dapače, računaju da će još više igrača ući u tržišnu utakmicu isplata mirovina, a iz HZMO-a poručuju kako domaći HR MOD u tomu želi biti lider. Najavljuju nove proizvode koji bi umirovljenicima donijeli veće mirovine te korištenje naprednih tehnologija koje bi ubrzale isplatu, a paralelno smanjile troškove poslovanja.
 
Mogući sukob interesa?

Budući da HZMO odluku o osnivanju HR MOD-a donio 2019. godine, prije pandemije koronavirusa i štetnih ekonomskih posljedica, Večernji list je od njih pokušao nabaviti Plan poslovanja, no u HZMO-u kažu da se radi o poslovnoj tajni. Odluka o osnivanju HR MOD-a nalazi se OVDJE...

Ostatak vijesti pročitajte na linku.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 06.08.2020. / mirovina.hr