Drugi BregFest posjetitelje oduševio vinima Bregovite Hrvatske

Drugi BregFest posjetitelje oduševio vinima Bregovite Hrvatske
Vina Bregovite Hrvatske odgovaraju vodećim svjetskim trendovima među zaljubljenicima u dobru kapljicu. Sve se više traže svježa i lepršava vina kakvima obiluje srce Hrvatske. Istaknuli su to vinari na drugom BregFestu, festivalu vina Bregovite Hrvatske.

Na festivalu u zagrebačkoj Laubi 50 je vinara predstavilo više od 300 vina – od bijelih i crnih preko predikatnih vina do pjenušaca. Posjetitelji nisu krili oduševljenje kušanim vinima.

Otvarajući festival ministrica poljoprivrede Marija Vučković čestitala je vinarima Bregovite Hrvatske na napretku koji ostvaruju posljednjih godina: „Hrvatska vina nisu samo ono što je do prije nekoliko godina poznavao svijet. Vina s još neotkrivenih područja među kojima je Bregovita Hrvatska, imaju snažan potencijal.“

Ministrica je kazala kako se posljednjih godina u potpunosti iskorištavaju sredstva Nacionalnog programa pomoći sektoru vina, te pozvala vinare da pomoću tih sredstava nastave unaprjeđivati svoju proizvodnju.

Vinska regija Bregovita Hrvatska obuhvaća Grad Zagreb te Zagrebačku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku i Sisačko-moslavačku županiju.

U ovom se kraju proizvodi 18 posto ukupnih hrvatskih vina. U Hrvatskoj je 18 zaštićenih oznaka izvornosti vina od kojih je pet s ovog područja. Iza nas je uspješna vinarska godina. Zbog vremenskih nepogoda imali smo smanjene prinose grožđa, ali je njegova kvaliteta vrhunska i očekujemo vrhunska vina. Ako naša vina uspoređujemo s inozemnima, ohrabruje podatak da nam se povećava udio vina više cjenovne kategorije, a posebno pjenušaca“, rekao je Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar nada se kvalitetnijem brendiranju vina Bregovite Hrvatske. Smatra kako su vinari s tog područja preskromni, pa se nedovoljno hvale kvalitetom svojih vina.

Činjenica je da ti vinari nižu velike uspjehe na domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima vina. Ove su godine na Decanteru u Londonu vinari Bregovite Hrvatske osvojili čak 95 odličja – 3 zlatna, 29 srebrna i 63 brončana.

Predsjednik udruge Bregovita Hrvatska Miroslav Polovanec pozvao je građane da među vinima Bregovite Hrvatske pronađu svoje nove vinske favorite te da tu vinsku regiju prepoznaju kao bogatu enogastronomsku destinaciju.

Zbog toga je uz vina na BregFestu predstavljeno i nekoliko izletišta s ponudom tradicionalnih jela.

Posjetitelji BregFesta sa zanimanjem su razgledali i izložbu Od bobice do kupice te sudjelovali u atraktivnim vinskim radionicama.

Fotografije:

Breg-Fest-foto-Rikard-Jadan-1 Breg-Fest-foto-Rikard-Jadan-2 Breg-Fest-foto-Rikard-Jadan-3 Breg-Fest-foto-Rikard-Jadan-4 Breg-Fest-foto-Rikard-Jadan-5 Breg-Fest-foto-Rikard-Jadan-6 Breg-Fest-foto-Rikard-Jadan-7 Breg-Fest-foto-Rikard-Jadan-8 Breg-Fest-foto-Rikard-Jadan-9 Breg-Fest-foto-Rikard-Jadan-10 Breg-Fest-foto-Rikard-Jadan Kerami-ka-radionica-foto-Rikard-Jadan Marija-Vu-kovi-foto-Rikard-Jadan-2 Miroslav-Polovanec-foto-Rikard-Jadan-2 Ratimir-Ljubi-eljko-Kolar-Marija-Vu-kovi-Miroslav-Polovanec-i-Dragan-Kova-evi-foto-Rikard-Jadan

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 23.10.2023. / prorsus.hr