Dobre vijesti za blokirane: Povećane svote zaštićenog dijela plaće od ovrhe

Dobre vijesti za blokirane: Povećane svote zaštićenog dijela plaće od ovrhe

Broj blokiranih građana u posljednje dvije godine smanjio se za petnaestak tisuća, ali pod ovrhom još uvijek živi više od 200 tisuća ljudi. Od početka 2024. za sve blokirane povećani su iznosi ograničenja od ovrhe sukladno novom izračunu prosječne plaće.

Prema zadnjim podacima Fine, na kraju studenog prošle godine u Hrvatskoj su bili blokirani računi 214.680 građana, s ukupnom glavnicom duga od 2,73 milijarde eura.

Premda se broj blokiranih građana postupno smanjuje, dug onih koji su još uvijek u blokadi se povećava. Tako je glavnica duga krajem listopada iznosila 2,73 milijarde eura, što je 13,8 posto više nego godinu ranije. Kada se glavnici pridoda i dug po osnovi kamata u visini od 925,6 milijuna eura, ukupan je dug građana s blokiranim računima iznosio 3,7 milijardi eura.

Zaposleni građani kojima je blokiran račun svoje dugove otplaćuju kroz ovrhu na plaći koju provodi Fina, uzimajući u obzir zakonska ograničenja i izuzeća.

Ograničenja do kojih se u pojedinoj kalendarskoj godini može provoditi ovrha na stalnim novčanim primanjima (plaća, mirovina, honorari i sl.) ovise o prosječnoj neto plaći za razdoblje siječanj-kolovoz prethodne godine.

U 2023. taj je iznos bio 1.006,44 eura, a u ovoj godini penje se na 1131 euro, sukladno povećanju prosječne plaće u prošloj godini.

Zahvaljujući rastu prosječne plaće, iznos na zaštićenom računu u 2024. povećava se za 12,4 posto.

Cijeli članak pročitajte na tportal.hr

Četvrtak, 11.01.2024. / Zoran Korda, tportal.hr