Dobila otkaz zbog lažne diplome, sud je vratio na posao

Dobila otkaz zbog lažne diplome, sud je vratio na posao

Sud je vratio na posao bivšu šeficu financija Nacionalnog centra zaduženog za provedbu državne mature, Višnju Denjo, koja je dobila otkaz jer je radila s lažnom diplomom, a u međuvremenu je diplomirala u Travniku, piše u petak Jutarnji list.

Denjo je krajem 2014. dobila izvanredni otkaz. Razlog je osobito teška povreda obveza iz radnog odnosa - lažno upisana visoka stručna sprema u radnoj knjižici. Da nema diplomu Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, pokazalo se nakon provjere navoda iz anonimne prijave.

No, nakon što je dobila izvanredni otkaz, gospođa s falsifikatom tužila je svog bivšeg poslodavca i Županijski sud u Splitu ovih je dana pravomoćno presudio da je otkaz nezakonit.

Poništio ga je i naložio poslodavcu da gospođu vrati na njezino radno mjesto. Ona je, pak, u međuvremenu stekla diplomu Ekonomskog fakulteta u Travniku.

Razlog takve presude jest to što je poslodavac u postupku otkaza ugovora o radu napravio proceduralnu grešku. Prema Zakonu o radu, prije donošenja odluke o otkazu, poslodavac se morao savjetovati s radničkim vijećem.

S obzirom na to da je u razdoblju davanja otkaza radničko vijeće Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) prolazilo kroz proces izbora, tadašnja ravnateljica Centra Maja Jukić iskoristila je zakonsku mogućnost i savjetovala se sa sindikalnim povjerenikom o namjeri davanja otkaza.

No, Županijski sud smatra da se poslodavac trebao savjetovati s prethodnim, "starim" radničkim vijećem. Budući da to nije učinio, Županijski sud u Splitu dijelom je preinačio presudu Općinskog suda u Zagrebu od veljače 2019. i presudio: tužiteljici Višnji Denjo poništava se otkaz ugovora i vraća ju se na radno mjesto.

Denjo je pritom u žalbi tražila naknadu plaće za razdoblje nakon otkaza. Riječ je, stoji u presudi od 25. ožujka, o iznosu od 508.986,72 kune bruto - njezina je mjesečna plaća iznosila oko 11.500 kuna bruto. Taj zahtjev nije joj uvažen, donosi Jutarnji list.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 16.04.2021.