Do 2025. INA će imati prvu komercijalnu punionicu vodika

Do 2025. INA će imati prvu komercijalnu punionicu vodika

Sedmi međunarodni kongres Dani inženjera strojarstva u Vodicama otvoren je iznimno zanimljivim panelom o vodiku kao gorivu budućnosti na kojem je objavljeno kako će Ina do 2025., imati svoju prvu komercijalnu punionicu vodika što će se u ovisnosti o zahtjevima tržišta značajno širiti – do toga da će svaka benzinska postaja uz sadašnje e-punionice imati i punionicu za vozila na vodik.

– Dinamika nadogradnje postaja s punionicom vodika bit će postupna sukladno razvoju tržišta vodika u Hrvatskoj. Dakle do 2025. godine bi trebala biti izgrađena barem jedna punionica vodika kod našeg potencijalnog prvog partnera na tom projektu u Gradu Zagrebu kod Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) i to kod terminala autobusa na Jankomiru. Naravno ako se ta namjera u konačnici i realizira – pojasnio je Tomo Galić iz Ine.

Doznajemo kako će Ina ići i u proizvodnju vodika iz obnovljivih izvora te će se tako raditi o zelenom vodiku dobivenom iz elektrolizatora. Riječ je o ozbiljnoj investiciji koja bi se isplaćivala na dulji rok a čega je preduvjet formiranje većeg tržišta za vodik, odnosno značajno povećanje broja potrošača tog goriva a pri čemu bi se za njegov prijevoz koristili postojeći kapaciteti kojima bi trebala neznatna modifikacija. Na okruglom stolu, koji je vodio prof. dr. sc. Frano Barbir s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, a sudionici su bili Kristina Posilović iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Iva Ridjan Skov sa Sveučilišta u Aalborgu, Ivana Chaux Jukić iz SMO Solar Process i Davor Rubinić iz Siemens Energy, nove tvrtke proizašle iz njemačkog koncerna Siemens, spomenuto je kako je na reviziji prijedlog nacionalne strategije za vodik.

– Hrvatska je vlada u veljači ove godine donijela odluku o pokretanju postupka izrade Hrvatske strategije za vodik od 2021. do 2050. godine, pa je tako u toku izrada prijedloga te strategije – rekao je prof. Frano Barbir, jedan od najvećih promotora vodika u nas. Istaknuto je kako je Europa čvrsta u odluci da i vodikom krene prema nultim emisijama, odnosno drastičnom smanjenju stakleničkih plinova te su za to odvojena značajna sredstva, u prijevodu novac za vodik nije problem pa je stoga potrebno ponuditi projekte i rješenja za koje bi se taj novac mogao i odobriti.

Cijeli članak pročitajte na večernji.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Tagovi: INA, vodik, punionica
Utorak, 28.09.2021. / www.vecernji.hr