Direktorica Revoluta za južnu Europu: 'Hrvati sada mogu primati plaću na našu aplikaciju'

Direktorica Revoluta za južnu Europu: 'Hrvati sada mogu primati plaću na našu aplikaciju'

- U Hrvatskoj trenutačno imamo 20 tisuća korisnika i sve to isključivo kroz usmenu predaju, pohvalila se Elena Lavezzi, direktorica za južnu Europu britanskog Revoluta. Ovo je fintech tvrtka koja želi postati prva globalna digitalna banka.

Menadžerica rođena u Italiji školovala se u Parizu i Londonu, a na poziciju u Revolutu, gdje među ostalim vodi tržišta Italije, Hrvatske i Slovenije, došla je s mjesta generalne direktorice za Europu bostonskog kripto startupa Circle. Prije toga radila je u Uberu i bila dio tima koji je Uber lansirao u Indiji.

Mislite li da je hrvatsko tržište financijski i dalje tradicionalno, spremno za disruptivne aplikacije kao što je Revolut?

- U Hrvatskoj je Revolut zasad još u testnoj fazi, ali primijetili smo da tu nema velikih fintech igrača. Također, koliko vidim, Hrvati su dosta orijentirani tradicionalnim bankama. Isto kao i u Italiji, koristite dosta gotovine, ne toliko bankovne kartice. Kad sam lani živjela i radila u Londonu, nijednom nisam morala podići gotovinu s bankomata, a ovdje sam u samo jednom danu morala podići 200 kuna. No baš zato mi se čini da tu ima dosta potencijala za Revolut. Mi smo novi, jednostavni, inovativni i transparentni. 

Kada će, prema vašem mišljenju, digitalne banke potpuno zamijeniti tradicionalne banke?

- Naš je plan u idućih pet godina globalno imati 100 milijuna korisnika. No mislim da digitalne banke neće potpuno zamijeniti tradicionalne, nego će za korisnike to postati način kako će svakodnevno obavljati svoja plaćanja.

Može li se sada na aplikaciju, primjerice, primati plaća? Odnosno, priložiti poslodavcu broj Revolut računa?

- Da, imate Revolut IBAN koji funkcionira jednako kao i obični bankovni račun.

Kao prednosti Revoluta ističe se to da korisnici preko aplikacije ne plaćaju naknade. Kako onda Revolut  točno zarađuje?

- Mi smo prije svega tehnološka kompanija, a tek onda financijska. Freemium je naš poslovni model. Što znači da je sama aplikacija besplatna, a prihode generiramo iz Premium i Metal plana kojim korisnici, koji ih izaberu, dobivaju dodatne pogodnosti, kao besplatnu dostavu ili neograničenu konverziju više valuta po najpovoljnijem tečaju. Poslovni korisnici plaćaju naknadu u odnosu na veličinu poslovanja, a uzimamo i transakcijsku naknadu u kriptomjenjačnici.


Ostatak članka pročitajte na: novac.jutarnji.hr

 

Četvrtak, 27.06.2019.