Devet mjera za poticanje zapošljavanja iduće godine, jedna najviše privlači pažnju

Devet mjera za poticanje zapošljavanja iduće godine, jedna najviše privlači pažnju

U pravilu najviše pozornosti privlači mjera potpora za samozapošljavanje

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u idućoj će godini provoditi devet mjera za poticanje zapošljavanja, za koje je uoči današnje sjednice Upravnog vijeća HZZ-a Vlada dala zeleno svjetlo. Uglavnom je riječ o kontinuitetu dosadašnjih mjera, a poslodavci iz pojedinih proizvodnih djelatnosti koje već sada najavljuju smanjenje poslova u narednom razdoblju biti će zadovoljni uvrštenjem u paket potpore za skraćivanje radnog vremena, koja će vrijediti isključivo za prerađivačku industriju. Visine potpora za zapošljavanje ovisit će o razini obrazovanja i mogućnosti korištenja poreznih olakšica za sufinanciranu osobu, no za njih, kao i za potpore za pripravništvo i za pripravništvo u javnim službama predviđeno je da veći iznosi budu osigurani za poslodavce koji udovoljavaju kriterije zelenih i digitalnih radnih mjesta.

U pravilu najviše pozornosti privlači mjera potpora za samozapošljavanje, a lani je dodatno izazivala interes zbog podmjere “Biram Hrvatsku” kojom se nastoji privući mlade u demografski i gospodarski slabije razvijene dijelove zemlje, kao i potaknuti povratak onih koji su iselili iz Hrvatske. Za samozapošljavanje je predviđen iznos potpora od 20 tisuća eura, dok je za podmjeru maksimalan iznos 23,5 tisuće, odnosno 27 tisuća eura. Sve mjere financiraju se iz sredstava NPOO-a, izuzev potpora za javni rad i stalni sezonac, koje po briselskim standardima više udovoljavaju kriterije socijalnih nego razvojnih mjera. Za njihovo financiranje u idućoj godini je Vlada iz državnog proračuna osigurala 121 milijun eura.

Izvor: poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 23.12.2022. / www.poslovni.hr