Danas je ‘najdepresivniji dan u godini’, evo kako ga preživjeti

Danas je ‘najdepresivniji dan u godini’, evo kako ga preživjeti

Tko je sve primijetio da se u posljednje vrijeme osjeća manje entuzijastično?

Možda ste umorniji i dosadila vam je rutina. Ako je odgovor da, postoji pojašnjenje: pred nama je najdepresivniji dan u godini, poznatiji kao plavi ponedjeljak, a koji je ove godine 20. siječnja, piše index.hr.

Plavi ponedjeljak ustanovljen je 2005. godine kada je psiholog Cliff Arnall, koji se specijalizirao za poremećaje uzrokovane promjenom godišnjih doba, otkrio da je treći ponedjeljak u prvom mjesecu najgori dan u njegovom kalendaru.

Smatra da je uzrok tome loše vrijeme, sezona blagdana koja je i službeno završila, povratak rutini na poslu i manje novca na računu. Ako ste uz sve navedeno već posustali od svojih novogodišnjih odluka, nije ni čudo da imate osjećaj kao da su vam potonule sve lađe.

Psihologinja Jennifer Guttman za ovaj fenomen krivi hladno vrijeme.

“Ljudi su zatvoreni jer su dani već neko vrijeme kraći, ranije pada mrak. Zima je zapravo tek počela i tako će biti još nekoliko mjeseci. Ljudima je hladno i ne provode vrijeme baveći se aktivnostima na otvorenom”, otkrila je za časopis Health.

Pa krenimo redom, kako preživjeti 'najdepresivniji dan u godini':

1. Bavite se tjelovježbom

Tjelovježba pomaže vašem tijelu u proizvodnji endorfina, hormona sreće.

2. Zabavite se i učinite nešto izazovno

Samo zato što je vani hladno ili pada snijeg, ne znači da se ne možete zabaviti u zatvorenom prostoru. Guttman savjetuje da organizirate piknik za prijatelje u svom domu ili svi skupa pripremite večeru. “Budite kreativni, izradite puzzle od omiljenih ljetnih fotografija”, dodaje.

3. Jedite više hrane koja popravlja raspoloženje

Brojna istraživanja otkrila su da zdrava prehrana pomaže u prevenciji depresije. Odaberite namirnice koje popravljaju raspoloženje poput avokada i orašastih plodova koji obiluju zdravim mastima ili tamnu čokoladu koja sadrži snažne antioksidanse.

4. Prošećite

Sunce vam je potrebno i zimi. “Parkiranje automobila na nešto udaljenije mjesto može vas potaknuti na kretanje. Važno je izaći na zrak”, ističe Guttman i napominje da ne zaboravite konzumirati namirnice bogate vitaminom D poput gljiva, masne ribe i jaja.


Članak je preuzet s portala: index.hr

Ponedjeljak, 20.01.2020.