Cijene turističkih usluga dostigle gornju granicu

Udruga hrvatskih putničkih agencija uputila je danas otvoreno pismo hotelijerima apelirajući na razumno određivanje cijena za sezonu 2008. U pismu UHPA upozorava da su cijene turističkih usluga dosegle gornju granicu te da je odgovornost na hotelijerima tim veća, jer i privatni iznajmljivači, potaknuti njihovim primjerom, također neprimjereno povećavaju cijene.

U analizi UHPA-e se navodi da su troškovi boravka u Hrvatskoj organiziranih grupa, koje čine oko 36 posto ukupnog broja gostiju, ali i više od 50 posto u hotelima, u zadnje dvije godine porasli 25 do 30 posto. Nerazuman rast cijena negativno se odrazio na potražnju za odredištima u koja turisti dolaze zrakoplovima odnosno na otocima koji ovise o organiziranim transferima (cijelo područje od Splita prema jugu).

Ovosezonski neprodani kapaciteti potvrđuju da se radi kako o neprimjerenim povećanjima cijena hotelijera tako i o nastavku poskupljenja izazvanih promjenama PDV-a za usluge organiziranim gostima te izostanku potpora za sniženje troškova prijevoza.

Da su cijene previsoke, potvrđuje i činjenica da se više od 40 posto kapaciteta u srpnju i znatan broj kapaciteta u drugoj polovici kolovoza prodavao po akcijskim uvjetima. Zbog visokih cijena i mnogi privatni iznajmljivači izuzetno su kratko popunili svoje kapacitete.

UHPA u pismu apelira i na bolju suradnju hotelijera s domaćim turističkim agencijama, dodajući da bez te suradnje, posebice u predsezoni i posezoni, nema tko organizirati sadržaje za turiste ni kvalitetno popuniti njihovo vrijeme izvan hotela, a u glavnoj sezoni jedino agencije mogu pravodobno ukazati na moguće probleme i rješavati ih.

Petak, 24.08.2007. / T-Portal