Cijene namirnica neki trgovci u Hrvatskoj su podigli i za šesto posto

Cijene namirnica neki trgovci u Hrvatskoj su podigli i za šesto posto

Kod 20 gospodarskih subjekata utvrđene su povrede Odluke i Zakona, odnosno povećanje cijena za proizvode iz kategorija dječja hrana, brašno, jestivo ulje, sol, riža, mesne konzerve, zaštitne rukavice…

U 52 dana, koliko traje Vladina mjera zaštite cijena određenih prehrambenih i drugih proizvoda koje trgovci zbog pandemije nisu smjeli povećavati, Državni inspektorat kaznio je 20 korona profitera.

Od toga su do sada naplatili tri novčane kazne od ukupno 117.916 kn, a to su ionako dvije trećine pune visine kazne jer su odmah plaćene. Prema podacima Državnog inspektorata, do jučer su inspektori provjerili 1034 trgovca i obrtnika te je u tijeku nadzor nad njih 103.

– Prema 20 gospodarskih subjekata poduzete su mjere zbog utvrđenog povećanja cijena proizvoda obuhvaćenih predmetnom Odlukom. Vezano za Vaš upit o kakvim kršenjima se najčešće radilo, odnosno koliko od toga se tiče poskupljenja prehrambenih namirnica i medicinske opreme, ističemo da su kod 20 gospodarskih subjekata utvrđene povrede Odluke i Zakona, odnosno povećanje cijena za proizvode iz kategorija dječja hrana, brašno, jestivo ulje, sol, riža, mesne konzerve, zaštitne rukavice, deterdženti za rublje te sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku i zaštitne maske – navode iz Inspektorata za 24sata.

Spomenute cijene povećavale su se i do skoro 600 posto, a najviše na zaštitnim maskama.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala 24sata.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 06.05.2020. / www.24sata.hr