Cijene hrane na najvišoj razini u gotovo sedam godina: Evo što je najviše poskupjelo

Cijene hrane na najvišoj razini u gotovo sedam godina: Evo što je najviše poskupjelo

U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je blago povisio procjenu proizvodnje žitarica u 2020. godini, na 2,765 milijardi tona, što bi predstavljalo povećanje od 2,0 posto u odnosu na godinu ranije.

Cijene hrane porasle su u ožujku deseti mjesec zaredom, dosegnuvši najvišu razinu u gotovo sedam godina, predvođene poskupljenjem biljnih ulja, mesa i mliječnih proizvoda, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO, piše Poslovni dnevnik.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u ožujku za 2,4 boda u odnosu na revidiranu vrijednost za veljaču, na prosječnih 118,5 bodova, najvišu razinu od lipnja 2014. godine.

Najviše su u ožujku poskočile cijene biljnih ulja, za 8,0 posto u odnosu na veljaču, dosegnuvši najvišu razinu od lipnja 2011. godine, predvođene višim cijenama palminog, sojinog, repičinog i suncokretovog ulja.

Osjetno su poskupjeli i mlijeko i mliječni proizvodi, za 3,9 posto, odražavajući nagli rast azijskog, posebno kineskog uvoza mlijeka u prahu zbog zabrinutosti za kratkoročnu opskrbu.

Indeks koji prati cijene mesa porastao je 2,3 posto, a u FAO-u ukazuju na rast cijena peradi i svinjetine, također zbog pojačanog azijskog, posebno kineskog uvoza.

Cijene šećera pale su pak 4,0 posto u odnosu na veljaču, zbog prognoza velikog indijskog izvoza.


Izvor: Poslovni dnevnik

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 09.04.2021.