Čeka li nas masovna revizija minusa po tekućim računima?

Čeka li nas masovna revizija minusa po tekućim računima?

Vodeće hrvatske banke zasad ne namjeravaju mijenjati politiku izračuna i odobravanja prekoračenja po tekućem računu od kojeg mnogi građani žive

Ipak, upozoravaju ekonomisti, spirala koronakrize u koju je upala Hrvatska učinit će svoje pa se već sada može reći kako je sasvim izgledno da će se s vremenom početi smanjivati i minusi po tekućim računima.

"Ako se pokaže da ti krediti imaju trend porasta nenaplativosti, banke će ih početi smanjivati. Bojim se da ćemo zbog krize imati taj trend jer raste nezaposlenost i smanjuju se plaće pa bi i banke mogle redefinirati uvjete za odobravanje minusa po tekućim računima", upozorava ekonomski analitičar Damir Novotny.

Dodaje kako je u ingerenciji samih banaka da odluče što sve ulazi u plaću, koja je temelj za izračun minusa. Neke banke već i sada pod neto plaćom podrazumijevaju samo "čistu" plaću, bez dodataka za prijevoz i topli obrok te stalnih ili povremenih stimulacija, pa onda i iznos dopuštenog prekoračenja po tekućem računu računaju samo na temelju te "čiste" neto plaće. Druge, pak, u kalkulacije uzimaju i dodatke na plaću, a neke čak i povremene honorare. Sve, dakle, ovisi o politici same banke.

Prema podacima Hrvatske udruge banaka (HUB), banke su u 2018. godini odobrile prekoračenja po tekućim računima u iznosu nešto manjem od 6,9 milijardi kuna. Već u prošloj godini iznos odobrenih minusa po tekućim računima smanjio se na nešto manje od 6,8 milijardi kuna, a krajem travnja ove godine - dakle, u jeku koronakrize - iznos prekoračenja po tekućim računima bio je nešto viši od 6,5 milijardi kuna.

U središnjoj banci ističu da je urednost otplate po toj vrsti kredita već godinama stabilna.
No izbijanjem koronakrize mnogim su zaposlenicima smanjene plaće, a mnogi su ostali i bez posla. Kraj 2020. bismo mogli, kako procjenjuju ekonomisti, dočekati s 200.000 ili više nezaposlenih. Također, zbog naglog pada prihoda tvrtki očekuje se i nastavak rezanja plaća zaposlenih. U takvim uvjetima smanjit će se i kreditna sposobnost brojnih klijenata banaka, što znači da će im banke s vremenom smanjiti i minuse po tekućim računima koje su im odobrile. Tim više što je jedna od posljedica svake krize i rast nenaplativih ili teško naplativih kredita, u koje ulaze i minusi po tekućim računima.  

Članak u cijelosti pročitajte na index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 10.06.2020. / www.index.hr