Bum na tržištu, u zagrebačkom prstenu za zakup se nudi 750.000 m2

Bum na tržištu, u zagrebačkom prstenu za zakup se nudi 750.000 m2

Na tržištu bi se mogli povećati ukupni kapaciteti za čak 30-ak posto, samo iz najavljenih novih projekata, kažu u Propertasu.

U zagrebačkom prstenu u tijeku je novi investicijski bum na tržištu industrijskih i logističkih nekretnina, koje je za razliku od uredskih, a osobito maloprodajnih, naš najmanje razvijen sektor komercijalnih nekretnina.

Tri su glavna razloga tome, tvrde stručnjaci iz Propertasa, tvrtke koja je već 15 godina jedan od lidera kada je riječ o konzaltingu vezanom upravo za komercijalne nekretnina, a prisutna je u mnogim realizacijama u toj branši.

Uglavnom su to, ističu, visoke cijene zemljišta na atraktivnim lokacijama, visoka komunalna opterećenja te nespremnost zakupaca da se obvežu na dugoročni zakup, što je investitorima jedna od ključnih komponenti isplativosti takvih projekata.

Pod utjecajem niza faktora, a uz povoljan geoprometni položaj, Hrvatska je smještena u središte transportnih puteva Europe – što ne samo da može pridonijeti razvoju logistike, već i biti jedan od glavnih okidača toga razvoja.

Tržište je u vrtlogu pozitivnih promjena i to u smjeru povećanja ukupnih kapaciteta, i prema procjenama za čak 30-ak posto samo iz najavljenih novih projekata.

Po analizama ove tvrtke, u Zagrebu i okolici trenutno je raspoloživih oko 750.000 m2 industrijskih, logističkih površina pogodnih za zakup, no najavljeni su brojni novi projekti. Grade se novi te šire postojeći logističko-distributivni centri, kako za zakup tako i za vlastite potrebe.

Daljnji rast tržišta logističkih nekretnina mogle bi dodatno potaknuti i investicije u infrastrukturu, smanjenje troškova nameta investitorima, rješavanje pitanja vlasništva i okrupnjavanje zemljišta, smatra Dejan Ružiću, voditelj tima za korporativne usluge u Propertasu.

Cijeli članak pročitajte na poslovni.hr

Srijeda, 09.06.2021. / Suzana Varošanec, poslovni.hr