Božićnice više ne mogu ovršiti, a nema ni deložacija zimi

Božićnice više ne mogu ovršiti, a nema ni deložacija zimi

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica vjeruje da će izmjene Ovršnog zakona biti izglasane u Saboru u petak

Do 31. listopada ove godine 247 000 građana nije podmirilo dospjele obveze, što je blago povećanje u odnosu na ožujak 2019. godine, kad je u toj poziciji bilo 238 000 građana.

Izmjenama Ovršnog zakona vladajući žele zaštititi dostojanstvo ovršenika budući da je zbog epidemije korona virusa smanjena gospodarska aktivnost, jer je unatoč mjerama Vlade dio građana izgubio radno mjesto, a time im je smanjenja platežna moć.

Nova pravila na snagu bi trebala stupiti prije 1. prosinca, a nakon što su građani godinama slušali samo najave, konačno bi se trebao proširiti krug primanja koja su izuzeta od ovrhe, ali i upola smanjiti trošak ovršnog postupka.

Ministar pravosuđa i uprave najavio je da će se sustav e-ovrha primjenjivati u roku od 6 do 8 mjeseci od donošenja zakona, čime bi proces trebao biti brži i efikasniji, a iduće godine izradit će se cjelovito rješenje i revidirati koncept ovrha.

Novim pravilima proširuje se krug primanja izuzetih od ovrhe ako se isplate na zaštićeni račun. To su božićnice, uskrsnice, regres, nagrade, naknade za topli obrok. Želja vladajućih je da se nova pravila primjenjuju već od 1. prosinca ove godine kako se božićnice koje će poslodavci isplatiti svojim radnicima ne bi mogle ovršiti.

Uvodi se institut prethodne obavijesti, koju će dužniku upućivati javni bilježnici. Dužnik će imati mogućnost obveze podmiriti u roku od 15 dana. Ako to učini, neće biti ovrhe, a samim time ni troškova ovršnog postupka.

Više neće biti troška izdavanja potvrde o pravomoćnosti i ovršnosti, koja sad iznosi visokih 250 kuna bez PDV-a. Ona se više ne bi izdavala na zahtjev ovrhovoditelja nego je javni bilježnik izdaje ako u roku 15 dana od isteka roka za prigovor ne primi prigovor ovršenika. Uvodi se jedinstvena naknada za postupanje javnih bilježnika u ovrsi. Umjesto troška ovrhe od 800 kuna, taj trošak ubuduće bi trebao iznositi 400 kuna.

Deložacije se neće moći provoditi u zimskim mjesecima, konkretnije od 1. studenog do 1. travnja.

Uvodi se mogućnost odgode ovrhe do 30 dana u slučaju sumnje na ništetnost ugovora, dok sud ne provede parnicu. Ovrha će se obustaviti po službenoj dužnosti u slučaju da ovrhovoditelj u roku od godinu dana nije poduzeo niti jednu radnju, jer svaka neaktivnost nepotrebno povećava visinu duga budući da kamate teku, a ne poduzimaju se odgovarajuće radnje radi ostvarenja tražbine.

Članak je prenesen u skraćenom izdanju s portala 24sata.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 26.11.2020. / www.24sata.hr