BiteMe raste svake godine 100 posto u prihodima

BiteMe raste svake godine 100 posto u prihodima
Dvojica braće, bivši profesionalni kajakaši, odlučili su krenuti zajedno u poduzetničku avanturu. Iskusivši problematiku „modernog doba“, odlučili su se posvetiti zdravom načinu života i zdravoj prehrani te svoja iskustva i znanje pretvoriti u poslovno rješenje za zdravi život. Prvi put u 19 godina od kako postoji nagrada World Food Innovation Award, u sklopu sajma IFE u Londonu, jedan hrvatski brend je osvojio prvo mjesto, što je veliki uspjeh za jedan startup.

– Mi smo doslovno startup koji je krenuo iz garaže prije nepunih pet godina, a sada su nam proizvodi na policama svjetskih trgovina poput Bille Pfanzille u Austriji, Decathlonu, Kauflandu, Muelleru… uz prisutnost na čak deset tržišta, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Edo Mujkić, suvlasnik i predsjednik Uprave BiteMe Nutrition, koja proizvodi organske snackove. Dodaje da podatak o 100-postotnom rastu prihoda svake godine je fenomenalan, te da već na dan razgovora za PoslovniFM u odnosu na prošlu godinu već imaju 140 postotni rast.

– Naš rast je stabilan, ispunjujući, pokazuje da radimo nešto što je dobro, bez obzira na sve ekonomske i globalne poremećaje koji se događaju zadnje četiri godine, kazao je Mujkić dodajući kako su ponosni na razvoj poslovanja posebno jer su se na samom početku suočili s činjenicom da kanal u kojem smo htjeli prodavati proizvode se kompletno zatvorio. Naš inicijalni kanal prodaje, kanal specijaliziranih trgovina koji se bave sportskom prehranom, funkcionalnom prehranom, bio segment… svi su bili zatvoreni. Znači mi smo dvije godine de facto bili odsječeni od kanala u kojem smo htjeli prodavati, prisjeća se Mujkić.

– I zbog toga, od tada, mi konstantno pivotiramo. Cijela ta situacija nas je dovela u drugačija razmišljanja, razvoj drugačijeg tipa proizvoda, drugačiji pristup marketingu, što je, evo, sada rezultiralo time da de facto danas, doslovno na današnji dan razgovora za PoslovniFM je bila realizirana prva isporuka u 1300 poslovnica Bille u Austriji.

– Ono što nastojimo održati je da kvaliteta proizvoda i neka naša vizija ostanu netaknuta, A kanal distribucije i širina distribucije, odnosno dostupnost prema potrošačima da bude što veća, sažeo je misiju poslovanja Mujkić.

Na upit urednika podcasta Vrijeme je za gospodarstvo Darka Bukovića, otkud ime, gotovo i da je psovka postala brend, Mujkić odgovara kako je to nastalo spontano u mozganju oko svega, ali i da je poruka zapravo sadržana u imenu, jer je riječ o proizvodima koji su organski, 100 posto prirodni i stvarno bez aditiva. Cjelovit podcast poslušajte u nastavku na podcast platformama Mixcloud i Spotify, streamu prvog poslovnog radija ili preuzmite za kasnije slušanje.

– A proizvodnja, nažalost, nije u Hrvatskoj znači, u počecima smo naravno bili u malim prostorima u Hrvatskoj, gdje smo radili sve ručno, onda su krenuli pregovori i traženje idealnog partnera za veću proizvodnju. I dalje smo otvoreni hrvatskim dobavljačima koji nam mogu ponuditi orašaste plodove s bio certifikatima.

Na upit urednika je li ulazak u poduzetništvo kao i priprema za olimpijski ciklus, gdje sudionike zapravo krasi upornost i osjećaj da će rezultat doći, Mujkić odgovara kako u startu zapravo brat Luka i on nisu imali jasnoću što to sve iziskuje.

– Ušli smo u nepoznato u smislu sve siline problema s kojima ćemo se susrest, neke smo si točke postavili vrlo nisko, a i sad se sjećamo ushita koji je bio kad smo prvi put prodali naše proizvode u Vivas barovima. Hej, nešto što smo zamislili, proizveli, naljepili BiteMe naljepnicu, netko je to kupio, probao, pa opet kupio, to je fantazija, sreća i osmijeh uvijek kad se toga sjetim, kazao je Mujkić.

Iza njih je i 900.000 eura investicija, ušao je i fond FeelsGood.

– Najteže, a ujedno i najvažnije je bilo objasniti investitorima zašto smo mi vrijedni investicije, naglasio je kratko Mujkić. Dodao je kako su dosad odradili 3 ciklusa investicija, sad ulaze u četvrti.

poslovni.FM

poslovni.FM

Nastao kao izraz želje da se dobre priče i događanja, kao i uspjesi poduzetnika predstave širom krugu ljudi, posebno i zato što u današnjim mainstream medijima gospodarstvo i poduzetništvo ne dobivaju količinu prostora koja bi bila u skladu s njihovom snagom i značenjem, na hrvatskom medijskom tržištu pokrenut je PRVI POSLOVNI RADIO koji će sve svoje aktivnosti usmjeravati i provoditi pod brendom poslovniFM.

W: poslovnifm.com

Utorak, 26.09.2023. / poslovnifm.com