BESPOVRATNE POTPORE: Osječani razgrabili poticaje za samozapošljavanje, a poduzetnički duh raste i u drugim gradovima

BESPOVRATNE POTPORE: Osječani razgrabili poticaje za samozapošljavanje, a poduzetnički duh raste i u drugim gradovima

Od uvođenja državnih poticaja za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ovaj vid zapošljavanja iz godine u godinu sve je popularniji.

O tome svjedoče podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, prema kojima je u prva četiri mjeseca ove godine potpore za samozapošljavanje iskoristilo 1886 korisnika, čak 300 više nego prošle godine.

Promatrano u iznosima, ukupna sredstva isplaćena korisnicima ovih potpora u tri su godine narasla za gotovo sedam puta, s 56 milijuna 2016. na gotovo 350 milijuna kuna, koliko je isplaćeno prošle godine.

U protekle tri godine značajno su rasla prava na visinu poticajnih sredstava. U 2017. porasla su s 35.000 na 55.000 kuna, a sada se može dobiti i do 70.000 kuna u slučaju da se kombiniraju sa stručnim osposobljavanjem za rad.

Najveći skok samozapošljavanja u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani bilježe Rijeka i Vinkovci sa stopama rasta iznad 100 posto. Izrazito visokim stopama rasta (iznad 50 posto) mogu se pohvaliti i Čakovec, Požega, Split, Pula i Krapina. Zanimljivo je da su među deset gradova s najvećim rastom poticaja za samozapošljavanje čak četiri iz Slavonije.

Da je poduzetnički duh u Slavoniji na visokoj razini, potvrđuju i podaci za duže razdoblje (od 2016.), prema kojima je na vodećem mjestu po rastu potpora Osijek, čijim građanima je HZZ samo u 2018. isplatio 41,8 milijuna kuna poticaja za samozapošljavanje, dok je, primjerice, u znatno većem Zagrebu isplaćeno 110 milijuna kuna. U Osijeku su potpore HZZ-a ponajviše korištene za samozapošljavanje u IT sektoru, uslužnim djelatnostima (posebice ugostiteljstvu) te građevinarstvu. Osim ovih potpora, Grad Osijek dodatno potiče mlade poduzetnike, a ove godine je za tu namjenu osigurao sedam milijuna kuna.

I u Rijeci su državne potpore pojačane gradskima pa novopečeni poduzetnici mogu ostvariti nepovratne potpore za početne troškove ulaganja, uvođenje certifikata, izgradnju brenda, uvođenje IT sustava u poslovanje, implementaciju industrijskog dizajna i sl.


Cijeli članak dostupan na: tportal.hr

Ponedjeljak, 15.07.2019.