Berket: U nautičkom su turizmu teži uvjeti nego prije 20 godina

Berket: U nautičkom su turizmu teži uvjeti nego prije 20 godina

Nautički turizam je kod nas doživio pravi procvat posljednjih godina, što je posljedica sustavnog rada.

Ali velika je istodobno odgovornost da zbog neodrživog razvoja ne otkinemo granu na kojoj sjedimo. U nekim segmentima se to već vidi, jer je veliki pritisak iz cijelog svijeta upravo na našu obalu, ocijenio je u razgovoru za PoslovniFM Josip Berket, vlasnik Marine Kaštela.

– Hrvatska se kao rijetko koja zemlja može pohvaliti činjenicom da možete prijeći cijeli Jadran, a da ne izađete iz teritorijalnog mora. Predložio sam resornom Ministarstvu da cijela naša obala s otocima mora imati razinu nacionalnih parkova. Tu se, naravno, mora paziti da nam obalu ne preplave strani investitori, kazao je Berket u razgovoru s Ojdanom Koharević, urednicom podcasta Poslovni đir.

Splitsko-dalmatinska županija je rekorder u nautičkom turizmu Hrvatske po ostvarenim noćenjima i dolascima, a najviše, čak 36.498 gostiju prema lukama isplovljavanja registrirano je u Marini Kaštela.

– To je posljedica onoga što radimo, dobre čarter sezone jer imamo oko 340 brodova u čarteru i 100 privatnih i naravno da se broje ti dolasci i noćenja. Lijepo je to čuti, mi radimo uvijek isto, bili prvi, drugi ili peti, ali kad ti brojke dokažu da si najbolji to je lijepo čuti, skromno će Berket. Trenutno je 150 zaposlenih, a najavljuje i nova zapošljavanja. Cjelovit razgovor poslušajte u streamu prvog poslovnog radija PoslovniFM, na podcast platformama Mixcloud i Spotify (u nastavku izravno linkovi) ili preuzmite za kasnije slušanje, kad god želite.

Nautičari nisu zahtjevni gosti, kaže Berket dodajući kako ih on kategorizira zapravo na dobre ili loše domaćine. Posao ima kome ostaviti jer ima veliku obitelj, a dio njih već radi u istom sustavu.

Snagu crpi iz pjevanja, angažirao se u Klapu Podvorje, uživa u nastupima, putovanjima i druženjima s članovima.

Iako je gotovo cijeli život u nautičkom turizmu, na pitanje urednice i voditeljice kako doskočiti opasnosti masovnog turizma, zagušenosti mjesta i gradova… odgovora kako svatko traži svoje rješenje.

– To je teško pitanje, ali vidimo već neke pomake u Dubrovniku, Amsterdam je zabranio kruzere u centru grada, Venecija naplaćuje ulaz u grad jer se prešla mjera. Tu je mjeru najteže pronaći, no nije to boljka samo hrvatskog turizma, ocijenio je Berket.

– Mi nismo napravili ovu marinu kao što je sada, već malo pomalo, vidjeli ste tu sportsku lučicu, ali to je sve bila zamisao jednog krasnog čovjeka kojega više nema Čede Mihaljevića. On je meni došao meni s idejom da bi mogao biti partner, da počnem kupovati brodove, sve kako bi njegovo malo misto imalo lučicu, prisjetio se Berket. S godinama, nautički centar je obogaćen dodatnim sadržajima, pa je tako izgrađen 25-metarski olimpijski moderni zatvoreni bazen, restoran, sportska lučica, veslački klub, jedriličarski klub.

Berket govori kako su nakon juniorskog Europskog prvenstva za lasere u Marini Kaštela dobili i organizaciju Europskog prvenstva za seniore 2026,godine. Bila je velika konkurencija, no mi smo uspjeli dobiti to domaćinstvo, s ponosom će Berket.

Na upit urednice o iskoraku u politiku gdje je od 2009. do 2013. kao nezavisni kandidat bio gradonačelnik Kaštela, Berket odgovara kako ga je sve to ‘satrlo’, ali da je dragocjeno iskustvo.

– Šteta je što gradonačelnik kod nas ima jako uske ovlasti, brine o komunalnim problemima, socijali, a o većim projektima brigu vodi državna politika, govori Berket u razgovoru za Poslovni FM.

Preuzeto sa poslovnifm.com

poslovni.FM

poslovni.FM

Nastao kao izraz želje da se dobre priče i događanja, kao i uspjesi poduzetnika predstave širom krugu ljudi, posebno i zato što u današnjim mainstream medijima gospodarstvo i poduzetništvo ne dobivaju količinu prostora koja bi bila u skladu s njihovom snagom i značenjem, na hrvatskom medijskom tržištu pokrenut je PRVI POSLOVNI RADIO koji će sve svoje aktivnosti usmjeravati i provoditi pod brendom poslovniFM.

W: poslovnifm.com

Petak, 09.02.2024. / Ojdana Koharević, poslovnifm.com