Banke građanima i tvrtkama neće naplatiti rate za ožujak?

Banke građanima i tvrtkama neće naplatiti rate za ožujak?

Na kraju mjeseca stižu naplate kredita za ožujak. One nisu predviđne za odgodu otplate. Ali čelnik Udruge banaka poručuje: Tko nam dokaže da je imao pad prihoda i u ožujku, može dobiti odgodu naplate rate kredita

'Banke će nam krajem mjeseca naplatiti rate kredita, a nama je, iako radimo, promet pao za 50 posto. Hodamo i raspitujemo se po bankama hoće li biti odgode, ali dobivamo odgovore da nikakve odluke nema i da će naplata ići. Većina nas ima ugovoreno automatizirano plaćanje rata, tako da će novac otići s računa ili ćemo završiti u blokadi', priča to vlasnica jedne male tvrtke.

Gledaju i u Mađarsku koja je odmah odgodila plaćanje svih kredita i obveza državi do kraja godine za najpogođenije sektore. 

'Nitko od nas ne zna kako dalje, ljudi su na nuli. Knjigovođe nemaju nikakve upute...', prenosi poduzetnica iskustvo malih tvrtki.

Zdenko Adrović, predsjednik Hrvatske udruge banaka za 24sata kaže da će izaći ususret i građanima i poduzetnicima. 

'Ako tvrtka dokaže i pad prihoda i probleme i u ožujku ne vidim zašto ne bi dobili odgodu i za taj mjesec. Ista stvar vrijedi i za građane, ali oni će morati individualno komunicirati sa svojim bankama i dogovoriti reprogram ili odgodu kredita.', kaže Adrović.

Što se tiče odgode građanima, model finalizira 20 banaka i HNB ističe da bi sve bilo puno jednostavnije da je donesen poseban zakon o odgodi plaćanja, ali nije.. 

Povezane teme:


Izvor: 24sata.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 25.03.2020.