Apsurd s imovinskim cenzusom: tko ima apartmane, kuće i štednju, može primati i 800 kuna od države. U HZMO je stiglo 4808 zahtjeva za ovu naknadu

Apsurd s imovinskim cenzusom: tko ima apartmane, kuće i štednju, može primati i 800 kuna od države. U HZMO je stiglo 4808 zahtjeva za ovu naknadu

Nacionalnu mirovinu mogu dobiti oni koji imaju štednju na bankama, dionice, više nekretnina i apartmana, ako od te imovine i iz ostalih izvora imaju manje od 800 kuna mjesečno prihoda, a ne mogu je dobiti žene bez ikakvih prihoda čiji supružnici imaju 1700 kuna mirovine i nemaju nikakve imovine. Tomu je tako jer je kao uvjet za dobivanje nacionalne mirovine postavljen jedan cenzus, onaj prihodovni od 800 kuna po članu kućanstva i ako su prihodi veći od te granice, može se pisati propalo za dobivanje nacionalne mirovine.

Imovinski cenzus ne postoji, pa osoba može imati apartman i iznajmljivati ga i ako mjesečno od toga ima manje od 800 kuna prihoda, dobit će i nacionalnu mirovinu. Isto vrijedi i za druge vrste imovine, netko stariji od 65 godina može imati 10.000 kuna ili 10 milijuna kuna na štednji u banci, nije važno koliko, dobit će tu državnu naknadu za starije ako ima mjesečne prihode po članu kućanstva manje od 800 kuna, što je jedino važno.

Vrijedi kazati da se kućanstvom prema zakonu o nacionalnoj naknadi za starije smatra obiteljska ili druga zajednica osoba koje zajedno žive i podmiruju troškove života, bez obzira na srodstvo.

4808 zahtjeva

Pretpostavka je da nema previše milijunaša koji će juriti nacionalnu mirovinu, a pretpostavljati se ne mora ništa oko toga kolike su mirovine u Hrvatskoj. Male su i za one koji su odradili kompletan radni vijek.

Tako svega 2568 kuna iznosi prosječna starosna mirovina onih koji su lani otišli u mirovinu, dok ni dulji rad i uplate u mirovinski sustav ne donose blagostanje s obzirom na činjenicu da prosječna starosna mirovina za one koji su odradili 40 i više godina iznosi 3924 kune. U Hrvatskoj je 3399 umirovljenika čije su mirovine manje od 500 kuna, a ukupno je 120.162 umirovljenika s mirovinama ispod 1500 kuna, a među njima je vjerojatno dio ljudi koji bi, u ovisnosti o brojnosti kućanstva i prihodima, možda mogli računati da im se više isplati dobivati naknadu za starije nego mirovinu.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) primio je 4808 zahtjeva za nacionalnom naknadom za starije osobe od sredine prosinca prošle godine, kada je zavod počeo s primanjem tih zahtjeva, do 7. siječnja ove godine. Najveći broj zahtjeva predan je u Područnoj službi HZMO-a u Zagrebu, njih 939, u Osijeku ih je 435, u Područnom uredu u Vukovaru 359, a u Područnoj službi u Splitu 358.

Zahtjevi za nacionalnom naknadom za starije osobe, koju se kolokvijalno naziva nacionalnom mirovinom, što za ovu, prvu godinu dodjele, iznosi 800 kuna, mirovinskom pristižu i preporučeno poštom, a očekuje se da bi moglo stići 19.700 zahtjeva, i to uglavnom žena bez prihoda, kako su izjavljivali čelnici tog zavoda.

Roka za prijavu nema i svi koji vjeruju da bi mogli dobiti nacionalnu mirovinu neće izgubiti pravo na tu naknadu prijave li se kasnije, jedino što mogu izgubiti su mjesečne mirovine na koje bi imali pravo da su se prijavili u siječnju, jer pravo na mirovinu za svakog ponaosob počinje teći od dana podnošenja zahtjeva. Tako će oni koji su podnijeli zahtjev u siječnju dobiti mirovinu za siječanj u veljači, a to će ujedno biti prva isplata nacionalnih mirovina.

Počele obrade

Iz mirovinskog nam kažu da je ovo prva usluga u Hrvatskoj za koju građani koji podnose zahtjeve ne moraju predavati dokumentaciju, sve što im treba je zahtjev i potvrda banke o broju računa na koji će se isplaćivati ta naknada. Ostale podatke mirovinsko će samo pribaviti i provjeriti podatke. Na pitanje koliko je građana od onih koji su do sada predali zahtjeve ostvarilo pravo na nacionalnu mirovinu, kažu da je prerano govoriti o tome jer se zahtjevi obrađuju i provjeravaju.

- HZMO je započeo s obradom zahtjeva za priznanje prava na nacionalnu naknadu za starije osobe, no budući da se radi o kratkom razdoblju od dana stupanja na snagu Zakona, preuranjeno je govoriti koliko će podnositelja zahtjeva ostvariti pravo. Prva rješenja o pravu na nacionalnu naknadu za starije osobe HZMO će donositi u siječnju 2021., a prve isplate tih naknada predviđene su u veljači 2021. za siječanj 2021. - navode u HZMO-u.

Nacionalnu mirovina od 800 kuna mjesečno mogu dobiti hrvatski državljani stariji od 65 godina s prebivalištem na području Hrvatske u neprekidnom trajanju od 20 godina. Na nacionalnu mirovinu ne mogu računati korisnici mirovine, osiguranici u obveznom mirovinskom osiguranju, korisnici zajamčene minimalne naknade prema propisima o socijalnoj skrbi, korisnici smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi i osobe koje su sklopile ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju.

Iznimno, korisnici prava na mirovinu i zajamčenu minimalnu naknadu mogu dobiti nacionalnu mirovinu pod uvjetom da im se na njihov vlastiti zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno zajamčena minimalna naknada.

- Nakon isplate u veljači 2021. imat ćemo podatke koji je broj korisnika obiteljskih ili drugih mirovina zatražio obustavu isplate mirovine, a kako bi koristili pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe kao povoljnije primanje – odgovorili su nam iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje...

Ostatak vijesti pronađite na slobodnadalmacija.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 15.01.2021. / slobodnadalmacija.hr