Alarmantno stanje u Hrvatskoj: Mladi liječnici bježe, a stariji rade samo iz čistog entuzijazma

Foto: DepositPhotos

Alarmantno stanje u Hrvatskoj: Mladi liječnici bježe, a stariji rade samo iz čistog entuzijazma

Hrvatskoj u ovom trenutku nedostaje i do 230 obiteljskih liječnika te oko 170 primarnih pedijatara, ginekologa i logopeda, ocijenila je u ponedjeljak saborska zastupnica Socijaldemokrata Romana Nikolić.

Čak 180 liječnika starije je od 65 godina i rade samo iz čistog entuzijazma jer nemaju kome ostaviti svoje pacijente, 750 liječnika je starije od 60 godina, a na specijalizaciji ih je trenutno samo 150, upozorila je Nikolić na konferenciji za novinare.

To znači da bi, kada bi oni ovog trenutka otišli u mirovinu, oko 300 tisuća građana ostalo bez svog izabranog liječnika obiteljske medicine, tvrdi ona napominjući da Hrvatskoj prijeti urušavanje čitavog zdravstvenog sustava.

Smatra da mladi liječnici bježe iz obiteljske medicine, jer imaju najniže plaće i dodatke na uvjete rada u sustavu.

To se najbolje vidi na primjeru Đakovštine, u Općini Trnava koju čini šest sela, prema zadnjem popisu stanovništva broji oko 1300 stanovnika, koja godinu dana nema obiteljskog liječnika, kaže Nikolić.

Također navodi da je svakom liječniku potrebno pružili mogućnost da izabere hoće li raditi u domu zdravlja ili u privatnoj ordinaciji, ali da i dalje bude u ugovornoj obvezi s HZZO-om, uz jasno postavljena pravila i bez administrativnih prepreka.

Potrebnim drži da se tijekom studija promovira obiteljska medicina, a lokalna samouprava bi trebala, kaže, naći načina da stipendijama i subvencioniranjem stanovanja stimulira mlade ljude da dođu k njima raditi.

Hajduković: Mobilne ambulante i ljekarne pomogle bi starijim građanima

“Pedijatri odlaze u mirovinu, a adekvatne zamijene nemaju. Cijeli miholjački kraj ovisi o jednoj pedijatrici koja iz mirovine radi pola radnog vremena, podsjeća saborski zastupnikom i potpredsjedniko stranke Domagoj Hajduković.

Napominje također da postoji veliki problem i oko pripravničkog staža koji se mora odraditi kako bi se dobila licenca za rad i kako bi liječnici mogli stupiti na tržište rada.

Ostatak vijesti pročitajte na Poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 06.02.2023. / Poslovni dnevnik